De moestuin in april

In april komen de plantjes al op en ben je hopelijk al echt aan het genieten van je moestuin. Het moestuinonderhoud in april bestaat dan nog voornamelijk uit het wegplukken van opkomend onkruid, het beschermen van je planten tegen ongewenst weer en het verzorgen van de kwetsbare plantjes. Heel veel onderhoud heb je aan de moestuin in april nog niet. Als de maand maart kil geweest is, is het ook echt niet vreemd als je zaailingen nog erg klein zijn. Afhankelijk van wat je veel eerder gezaaid hebt, is het moestuinonderhoud in april dus nog niet zo heel erg bewerkelijk. Als je geen geduld hebt, kun je bij tuincentra altijd nog op zoek gaan naar wat biologische kruiden als je haast hebt om de moestuin wat voller te maken. Dergelijke plantjes zijn niet duur en je hebt meteen weer iets te doen in je moestuin in april. Vooral bieslook en peterselie en andere kruiden kun je in de keuken altijd wel gebruiken. In april kun je trouwens ook nog genoeg zaaien dus je hoeft je niet te vervelen. Wat kun je zoal zaaien in april?

Welke groenten kun je zaaien in april?

Je kunt nog steeds zaaien in april dus als je dat nog niet gedaan hebt dan kun je deze maand nog radijs, wortelen, sugarsnaps en peulen zaaien. Ook de sla kan in april nog lekker de grond in. Er is nog meer te zaaien maar alles opnoemen zou te ver voeren. Lees op zakjes en verpakkingen van biologische zaden wanneer je deze mag zaaien en onder welke omstandigheden ze het beste gedijen, dan is de kans groot dat het goed komt. Is het erg koud dan kan het nodig zijn om vliesdoek te gebruiken om kwetsbare plantjes te beschermen. April is vaak toch nog een maand met wisselende weersomstandigheden dus je planten kunnen in groei stagneren of zelfs doodgaan als het erg koud blijkt of erg nat. Voorzaaien in de huiskamer is ook in april nog prima te doen, vooral tomaat, courgettes, pompoen en komkommer kunnen in deze omstandigheden een veilige start maken. Eind van april kun je ook nog mais binnenshuis voorzaaien.

Je moestuin april oogsten

Uit je moestuin april kun je al een en ander oogsten. Sprietjes bieslook, jonge sla, bladgroen van wintererwten voor door de sla. Heel veel kun je verder nog niet oogsten maar genoeg voor een lekkere salade moet lukken.

Moestuintips april

Je moestuin april kan last hebben van dieren waar je nu niet blij mee bent, zoals slakken. Slakken lusten nou eenmaal ook graag groene blaadjes en alhoewel er heel veel andere planten te vinden zijn weten slakken je moestuin ook te ontdekken. Ze knabbelen er lustig op los en dat is nou eenmaal erg schadelijk voor je groenten. Je kunt natuurlijk slakken rapen en deze een paar kilometer verderop weer vrijlaten in een park of zo, maar dan blijf je aan de gang met rapen, want slakken blijven komen. Naaktslakken doen de meeste schade. Groentes die kwetsbaar zijn kun je daarom het beste van een houten omheining voorzien, bijvoorbeeld planken die op hun kant een raam vormen of gebruik moestuinbakken. Deze bieden bescherming tegen slakken als je vaseline bestrooit met zout in een laag (streep) aan de binnenkant van de planken aanbrengt. Slakken kunnen niet tegen zout en maken rechtsomkeert zodra ze merken dat er zout met vaseline aan de rand van de planken zit. Zout is echter omstreden omdat slakken een vreselijke dood sterven als ze zout over zich heen krijgen. De vaseline houdt het zout echter op zijn plek en de slak trekt zich terug en hoeft dus niet te overlijden. Strooi daarom ook nooit zout in de moestuin. Alles gaat er dood van, inclusief je planten. Overige moestuintips april zijn: schoffelen (indien nodig) en planten afdekken als er toch nog nachtvorst komt waarbij het drie graden (of meer) vriest.

Over de auteur