Een winterklare tuin is een verstandig idee

De winter staat, neet als ieder jaar, weer voor de deur. Veel mensen houden hier rekening mee door het interieur te verfraaien met kerstspulletjes, gezellige sfeerverlichting en een kerstboom. Maar ook de tuin winterklaar maken is een verstandig idee, want dan blijft de tuin in optimale conditie gedurende de koude en natte maanden. Dit kun je het beste doen in de nazomer of herfst. Maar hoe maak je jouw tuin op een slimme manier winterklaar? Waar moet je precies op letten? Met onderstaande vijf tips helpen we je op weg om de tuin de prepareren voor het winterseizoen.

1. Bescherm het tuinmeubilair tegen slecht weer en regen
Zorg ervoor dat het tuinmeubilair, stoelen, tafels en de barbecue, opgeruimd worden of – in het geval van bijvoorbeeld een loungeset – het materiaal te beschermen met hozen. Beschermhoezen kopen bij Vdgarde.nl is een slim idee, vanwege het grote en scherpgeprijsde assortiment van deze tuinexpert. Hét grote voordeel van beschermhoezen rond de tuinmeubels, is dat de tuinset op zijn plek kan blijven staan en er geen extra opslagruimte nodig is.

2. Maak het gazon winterklaar
Het is aan te raden om het gazon, voordat de herfst begint, nog een keer goed te maaien. Op die manier is het mogelijk om de grasmat nog een keer goed te bemesten. Ook zie je na het maaien goed waar er kale plekken zitten. Op die plekken kan er opnieuw gezaaid worden. Door het gras te bemesten en eventueel nieuw aan te planten, kan het gazon zich beter herstellen van de droge zomermaanden. En heb je, als de lente aanbreekt, weer een strakke grasmat.

3. Alvast een bloembed voorbereiden
Niets is er mooier dan een prachtige tuin met bloemen in de lente en zomer. Zorg daarom dat je in de herfst bloembollen plant, bijvoorbeeld tulpenballen, maar ook narcissen en krokussen.

4. Pak het tuinpad aan
Het tuinpad schoonmaken is verstandig omdat zo voorkomen wordt dat de modder, maar ook onkruid en plantenresten in de winter voor gladheid zorgen. Verwijder daarom zand, modder en onkruid van het tuinpad voordat de wintermaanden aanbreken!

5. Inkorten van struiken en heesters
Zorg ervoor dat struiken en heesters ingesnoeid worden. Als stelregel voor het snoeien geldt dat de struiken en de heesters met ongeveer driekwart worden teruggesnoeid. Zo krijgt de beplanting weer een stimulans om aan te groeien en sterker te worden.

Over de auteur