Wilde bloementuin

Iedere grondsoort is geschikt om een wilde bloementuin te creëeren. Bloemen zaaien heeft vele voordelen. Je hoeft niet na te denken waar en welke plant gepoot moet worden. Het is goedkoop en geeft al na een korte periode (6 tot 8 weken) een natuurlijke aanblik. Je kunt dus al snel genieten van alle felle kleuren die een wilde bloemenweide in je tuin laat zien. Er is wel verschil tussen de een- en tweejarige soorten.
Eenjarige wilde bloemen zaaien

Eenjarig zaadmengsel voor de wilde bloementuin wordt vanaf maart tot en met juni gezaaid. Je zult hetzelfde jaar nog plezier hebben van de eenjarigen. Weidebloemen kunnen op elk willekeurig stukje grond worden uitgezaaid. Een stukje tuin waar al gras groeit of een kaal stukje aarde. Een kaal stukje grond geeft iets betere resultaten. Zorg dat de grond zaaiklaar is, door deze om te spitten. In ieder geval moet de aarde lekker los zijn. Over een stukje gras kun je de zaadjes direct uitstrooien. Eén zaadje heeft ongeveer 5 tot 10 cm nodig om goed te kunnen groeien. Opmeten is natuurlijk onzin, zorg er echter wel voor dat het zaad niet vlak bij elkaar ligt. Om te dicht op elkaar liggend zaad te voorkomen, is een goede optie het zaad met wit zand te vermengen. Zo kun je zien waar het blijft. Met een wilde bloemenweide in je tuin creëer je een stukje natuur vlakbij je huis. Alle kleuren door elkaar is een lust voor het oog.
Een ander leuk idee is om een wild bloemenmengsel tussen de bestaande vaste of tweejarige planten te strooien. Op deze manier krijg je een speels effect in de tuin. Vooral wanneer je van ouderwetse bloemenborders houdt wil je de tuin zo dicht mogelijk beplant hebben. Kale stukjes kunnen op deze manier opgevuld worden door wilde bloemen te zaaien.

Bekende eenjarigen

Eenjarigen bloemen worden gezaaid, bloeien en sterven weer af in hetzelfde jaar. Er zijn echter veel soorten die zich het jaar erop weer laten zien omdat er wat zaad is achtergebleven van het voorgaande jaar. Een goed voorbeeld is de witte Allysum die, wanneer je dit één keer hebt uitgezaaid, jaar na jaar weer terugkomt. Eenjarige mengsels voor een eigen bloemenweide in je tuin bestaan meestal uit een aantal kleuren. De gele teunisbloemen, rode klaprozen, oranje goudsbloemen afgewisseld met gipskruid, korenbloemen en leeuwenbekjes geven je stukje natuurtuin een zonnige uitstraling in de warmste dagen van het jaar.

wilde bloemen

Maaien

Wil je het volgende jaar weer genieten van een wilde bloemen in je tuin? Maai dan aan het eind van de zomer de bloemenweide op 5 centimeter af en spit alles na drogen luchtig om. De zaden zullen het jaar erop weer hun frisse blaadjes en bloemen laten zien. Dit kun je drie jaar achter elkaar herhalen. Daarna zijn er soorten die niet meer terugkomen. Om dan weer een wilde bloemenweide in je eigen tuin te krijgen, die helemaal up to date is, zal opnieuw gezaaid moeten worden.

Tweejarigen zaaien

Tweejarigen kunnen in augustus gezaaid worden. Dit is de beste maand omdat de planten die opkomen goed kunnen wortelen voordat de herfst en winter invalt. Wanneer je te laat zaait zullen de plantjes te klein zijn en niet sterk genoeg om de wintermaanden te overleven. Grotere planten komen de wintermaanden probleemloos door. Ze sterven wel af maar in het voorjaar zul je een ware groeispurt waarnemen. De bloei is dan in het voorjaar en begin van de zomer. Dan begint de cyclus in augustus weer opnieuw. Bekende tweejarige zaaibloemen zijn;

  • Judaspenning
  • Vergeet-mij-nietje
  • Stokrozen
  • Vingerhoedskruid
  • Muurbloemen en prikneuzen

Wilde bloemen zaaien in je eigen tuin geven een natuurlijke en spannende aanblik en kunnen elk jaar weer voor een andere uitstraling zorgen.

Over de auteur