Veel mensen in Nederland hebben eucalyptus in je tuin, zoals een eucalyptus boom of een eucalyptus plant. Sommige mensen weten dit en zijn zich ervan bewust dat je met de eucalyptus te maken hebben. Maar anderen nemen de bestaande flora en fauna in hun tuin voor lief en weten eigenlijk niets over het nut, de voordelen en het gebruik eucalyptus in je tuin.

De voordelen van een eucalyptus boom of een eucalyptus plant in je tuin

Het gebruik van een Eucalyptus boom of plant in je tuin heeft behoorlijk wat pluspunten te bieden. Veel mensen denken dat de eucalyptus boom of eucalyptus plant eigenlijk flora is die zijn voorbehouden aan het mediterrane klimaat in bijvoorbeeld Spanje en Portugal. Een eucalyptus plant in Nederland zou het slecht doen, of deze nu in huis of in de tuin neergezet wordt. Of het nu om een eucalyptus plant of een eucalyptus boom ging: in Nederland was deze plant net iets te hoog gegrepen. Maar een eucalyptus boom is wat anders dan een palmboom in de tuin. Veel mensen weten niet, dat is een eerste grote voordeel van de eucalyptus, dat moderne varianten van deze soort prima groeien in Nederland en ook de winter overleven. Kiezen voor het planten van een eucalyptus plant in Nederland is dus gewoon mogelijk.
Een tweede pre van eucalyptus in je tuin is de heerlijke relaxte en frisse geur die deze bomen en/of platen afgeven in hun directe omgeving. De geur van eucalyptus in je tuin is de geur van heerlijke mint en volgens onderzoekers is dit goed voor je luchtwegen en je welzijn.
Een eucalyptus plant in huis zelf gebruiken, zorgt als kamerplant met fraaie grijze bladeren voor warmte en sfeer in huis. De geur van de plant brengt je tot rust en, ook dat is fijn, een eucalyptus plant in Nederland thuis gebruiken helpt je om vliegen en ongedierte op afstand te houden. Kies je voor het planten van een eucalyptus boom in de tuin, dan kun je het beste kiezen voor een winterharde boom die mooi wintergroen(grijs) blijft. Zo kun je de hele winterperiode volop genieten van je boom. Fijn aan deze bomen is verder dat ze perfect zijn om van te bloemschikken.

Kies voor een goede en ervaren kweker

Wanneer je een eucalyptus boom in de tuin wilt neerzetten, dan is het van belang dat de boom van een goede kweker komt en winterhard gemaakt is. Is dat niet het geval dan vriest de boom dood en is het na een koude winter gebeurt met de eucalyptusboom. Bomen die opgekweekt zijn door kwekers met verstand van zaken, kunnen heel wat aan. Zo zijn er in Nederland kwekers die hun eucalyptusbomen uit Australië en Tasmanië halen, waar deze temperaturen van minus 18 tot min 22 graden Celsius hebben doorstaan. Als dat niet winterhard is. Het gaat hier om boomsoorten met de naam Eucalyptus glaucescens. Maar ook de Sneeuweucalyptus en Eucalyptus gunnii staan bekend als vorst resistente eucalyptusbomen. Wanneer je een eucalyptus boom op het oog hebt,controleer dan bij de kweker de herkomst en verzeker je ervan dat de boom goed bestand is tegen lage wintertemperaturen!

Hoe moet je eucalyptus bomen verzorgen?

Eucalyptus bomen hebben een speciale verzorging nodig. Eucalyptusbomen zijn prachtig imposant en, als je een boom van een goede kweker koopt, het hele jaar door in bloei. Zorg ervoor dat de boom in een zonnige omgeving in de tuin wordt geplaatst, want daar houden eucalyptusbomen van. Geen zorgen, want ook als de plek de halve dag in de schaduw staat, overleeft de boom dit. Hoe warmer de plek, hoe sneller de bomen groeien. In principe kan een goed gekweekte eucalyptusboom tegen vorst. Een van de beste boomtypen van eucalyptus qua vorstresistentie, is de Eucalyptus gunnii, die temperaturen aan kan van minus 20 graden Celsius. Daarvoor moet deze boom wel in de tuin ingeplant zijn en niet in een pot. Anders kunnen de wortels namelijk niet goed de diepte in groeien. De bladeren van de eucalyptusboom houden veel vocht vast, waardoor deze boomsoort weinig extra water nodig heeft. Zorg er verder voor dat de bodem en grond rond de boom mul is, zodat de grond goed kan ademen en vocht kan doorlaten. Maar pas op dat je de boom niet te nat houdt, want voor te veel nattigheid is de eucalyptus boom gevoelig. Zorg er daarom voor dat de grond in de wintermaanden nagenoeg droog is! Ten slotte: door gebruik te maken van een (universele soort) kunstmest, groeit de eucalyptusboom nog beter. Breng twee keer per maand kunstmest aan rond de boom voor het beste effect.

Hoe verzorg je een eucalyptus plant?

Het gebruik van een plant eucalyptus in je tuin of in huis is natuurlijk ook een optie, in plaats van een eucalyptusboom. Eigenlijk geldt voor de verzorging van planten binnen hetzelfde als voor buiten: er is nauwelijks water nodig, zet de plant als het kan in het zonlicht en bemest de grond om de twee weken met een algemene kunstmest. Dan blijven de planten lang goed en kun je langer van hun natuurpracht genieten!

Waar kun je eucalyptus bomen en planten kopen?

Er zijn diverse professionele kwekers bij wie je een eucalyptus plant of boom kunt kopen. Voor de eucalyptusplanten kun je bij nagenoeg alle tuincentra terecht. Het is aan te raden om niet bij de eerste de beste jouw eucalyptusflora aan te schaffen, maar goed na te gaan welke soort boom of plant je koopt. Kies je namelijk voor kwaliteit via een echte bomen- en plantenkweker, dan weet je zeker dat jouw planten en bomen tegen een stootje kunnen en lang meegaan.

Over de auteur