Ieder jaar komt het gourmetstel de zolder weer uit. Ben jij dat ook een beetje beu? Of wil je eens wat anders dan met z’n allen boven een fondue pannetje hangen? Gooi het dit jaar eens om en organiseer een gezellige winterbarbecue. Niets is gezelliger dan met z’n allen onder een warm kleed rond de vuurkorf te kruipen. Dit is trouwens niet alleen een aanrader tijdens de feestdagen, je kunt de hele winter genieten van een heerlijke winter barbecue!

1. Winterbarbecue: voorzie warme plaids en truien

Bibber je al bij de gedachte van een winter barbecue? Dat is helemaal niet nodig! Je kunt je immers lekker warm kleden in een winterse, wollen trui. En met een warm plaid over je heen, zal je het niet meer koud hebben. Nodig je gasten uit? Zorg dan dat je genoeg plaids klaar hebt liggen. Ook mutsen, sjaals en handschoenen komen goed van pas bij een barbecue in de winter!

2. Winter barbecue: zorg voor sfeervolle verlichting

Vuurkorven zorgen niet alleen voor extra warmte, ze verspreiden ook lichtpunten doorheen de tuin. Het mooiste effect krijg je door je tuin een beetje donker te houden en enkel gebruik te maken van de vuurkorf. Eventueel kan je hier en daar nog een lichtslinger hangen voor extra licht en gezelligheid.

Grote, felle lampen laat je beter achterwege. Deze zijn allesbehalve sfeervol. Wil je graag nog wat meer sfeer creëren? Decoreer de tuin naast vuurkorven en lichtslingers ook met veel leuke kerstverlichting. Hang de kerstverlichting in de bomen, over de struiken en aan de rand van het afdak.

3. Gebruik de overkapping

Heb je een overkapping? Maak daar dan zeker gebruik van! Warmte blijft immers langer hangen onder een overkapping. Je kunt natuurlijk ook een partytent neerzetten zodat de warmte langer blijft hangen. Let hierbij wel goed op de brandveiligheid. 

4. Zet de barbecue uit de wind

Een bijkomend voordeel van een overkapping is dat de barbecue uit de wind staat. Wanneer er koude wind op de barbecue blaast, beïnvloedt dat de temperatuur waardoor het vlees minder snel gaart. Daarom is het belangrijk dat je de barbecue uit de wind zet. Nog een extra tip is om voor een barbecue met gesloten deksel te kiezen. Zo beperk je het temperatuurverschil tussen de barbecue en de buitentemperatuur. 

5. Voorzie warme winterdranken

Een biertje of wijntje smaakt natuurlijk altijd, maar bij een echte winter barbecue horen ook lekkere, winterse dranken. Denk bijvoorbeeld aan glühwein, jenever of cider. 

6. Serveer winterse gerechten

Aardappelen, groenten en vlees doen het altijd goed. Maar bij een winterbarbecue kan je ook lekkere seizoensgerechten voorschotelen. In de winter zijn deze seizoensgroenten op hun best: wortelen, pompoen, prei, spruiten, knolselder, paddenstoelen, schorseneren en rode kool. Maak hier lekkere salades mee of grill de groenten op de barbecue. Voorzie hierbij ook een lekker stukje vlees zoals steak, spek of een heerlijk stukje wild. Handige tip: wil je het eten langer warm houden? Verwarm de borden dan voor in de magnetron!

7. Marshmallow roosteren bbq

Uiteraard mag een lekker dessert ook niet ontbreken. Wat ons betreft zijn marshmallows het perfecte dessert bij een winterbarbecue. Marshmallows zijn niet alleen lekker, het is ook heel gezellig om samen marshmallows te roosteren boven het vuur. Prik een paar spekjes op een prikker en houd ze een tiental centimeter boven de warmte. Blijf draaien totdat de hele marshmallow opwarmt. Heeft hij een lichtbruin kleurtje? Dan is hij klaar om op te eten. Yummy!

8. Voorzie een plan B

We zeiden het al eerder: een partytent is erg handig om lekker warm te blijven tijdens het barbecueën. Echter is een partytent ook perfect om als plan B te gebruiken. Stel dat het écht heel koud wordt, hard begint te regenen of sneeuwt, dan zitten jullie in ieder geval droog. Uiteraard is het ook mogelijk om buiten te barbecueën en binnen te eten. Denk er alvast goed over na, zo kom je op het moment zelf niet voor onaangename verrassingen te staan!

9. Maak een winterwandeling

Tenslotte is het een leuk idee om voor of na het eten een gezellige winterwandeling te maken. Met fakkels, jenevers en thermossen thee blijven jullie alvast lekker warm. Na de wandeling kan je je gasten verrassen met een heerlijk winterdrankje rond de vuurkorf. Dit maakt de gezellige winterbarbecue helemaal compleet!

Zo, dit zijn negen tips voor een gezellige winter barbecue! Als de avond erop zit, dan wacht er nog een vervelend klusje op jou, namelijk de barbecue schoonmaken. Maar geen zorgen, met deze 5 tips kan je de barbecue schoonmaken zonder schrobben!

Over de auteur