Tuinieren is gezond, iedereen zegt dit. En het is ook wetenschappelijk bewezen. Maar wat maakt tuinieren nu zo leuk, interessant of gezond? Ergens moet er wel iets van waar zijn: wie tuiniert, leeft langer. Ga niet halsoverkop als een gek tuinieren, maar doe dit overdacht. Doe het vooral rustig aan en denk bijvoorbeeld aan aangepaste en comfortabele werkkleding. Zo voel je je zelf ook beter bij het tuinieren. Wij zochten voor jou alvast 5 redenen op waarom je je aan tuinieren zou wagen. Laat je inspireren en zet de stap naar regelmatig werken in de tuin.

1. De buitenlucht doet goed

De zon geeft je sowieso energie. Vooral met deze heerlijke zomerdagen. Het maakt je vrolijk en je doet ook veel vitamine D op. Zorg er wel voor dat je comfortabele werkkleding draagt die een gedeelte van je huid vrij laat om vitamines op te doen. Met hun zomercollectie is engelbert strauss bijvoorbeeld een geschikte aanbieder van comfortabele werkkleding om in te tuinieren. Niet alleen kun je daar kleding vinden maar alles wat je nodig hebt om in de tuin te werken. Daarnaast is het bekend dat mensen die vaak buiten zijn, niet zo snel onderhevig zijn aan verkoudheden of depressies. Buiten bezig zijn maakt je sterker en verhoogt je weerstand.

2. Tuinieren is goed voor je fysieke gezondheid

Vooral als je stevige klussen doet in de tuin, verbruik je veel calorieën. Denk bijvoorbeeld aan de grond omspitten, bomen omzagen of met de kruiwagen rijden. Zorg altijd voor comfortabele werkkleding. Zo wordt je bloedsomloop niet afgesneden bij bepaalde langdurig dezelfde houdingen. We denken dan aan onkruid wieden of graskanten knippen bijvoorbeeld.

3. Goed voor je geestelijke gezondheid

Tijdens het tuinieren zit je tussen het groen, de bloemen, de vogels en de insecten. Je focus ligt op je planten en het tot een goed einde brengen van je oogst. Dit heeft een ontspannende werking op je geest. Je stress vermindert en je komt tot rust. Mensen die tuinieren relativeren makkelijker en gaan makkelijker om met problemen en het leven in het algemeen.

4. Je produceert je eigen gezonde voeding

Bij tuinieren gaat het meestal niet over de financiële opbrengst, maar over het zelf produceren van gezonde groenten en fruit. Je weet zelf hoe je ze hebt gekweekt en ze smaken altijd lekkerder dan producten uit de winkel. Je mag er best fier op zijn!

5. Tuinieren stimuleert je fantasie

In de loop van de seizoenen sta je altijd voor uitdagingen. Je moet beslissingen nemen welke en hoeveel groenten of fruit je wilt telen. Je moet creatief omgaan met je grond, je materiaal, het voedsel en water dat je je planten geeft en ga zo maar door. Tuinieren is een constant proces dat nooit ophoudt. Je moet beroep doen op je inventiviteit. Ook al is tuinieren vooral een fysieke aangelegenheid, het stimuleert ook je hersenactiviteit en dat is altijd mooi meegenomen.

Over de auteur