Na de zomer komt herfst en dat betekent dat we andere groenten moeten zaaien. Doordat er minder licht beschikbaar is dan in de zomer, zal onze tuin er anders uit komen te zien. Ook door het veranderende klimaat is het zaaien en oogsten van zomerse groenten en fruit na september echt gedaan. Het is belangrijk de tuin of moestuin herfstklaar te maken door andere zaden te telen in de grond. In dit artikel gaan we verder in op welke groenten je kunt zaaien in september.

September

De laatste bloeiende bloem is nog waar te nemen, maar de groeiomstandigheden zullen veranderen door het koudere klimaat en het nattere weer. Doordat er ook minder vrijstelling aan zon is dan in de zomermaanden, dien je andere gewassen te zaaien. Mocht je een overschot hebben aan groenten en fruit van de zomer, maak het in of vries het in. Zo kun je er op een later tijdstip nog van genieten. Het is belangrijk wat aanpassingen te maken in de tuin. Kiwi’s, zowel mannelijk als vrouwelijk, kunnen gesnoeid worden en dieper in de aarde worden geplant. Zo ontwikkeld het in het voorjaar weer gezonde scheuten. Alle bedden mogen aan het eind van de maand een laagje compost krijgen om de bodem te verbeteren. Al het tuinafval mag in de compostbak.

zaaien-in-september

Zaaien in september

Er zijn flink wat groenten die je kunt zaaien in september. Bladgroenten als kropsla, boerenkool, bladchichorei, spinazie en veldsla zijn uitermate goede keuzes voor deze zaaimaand. Wil je meer groenten zaaien in september? Tuinkers, radijsjes, tuinkers en snijsla kunnen moeiteloos over een bodem worden verspreid. Andere groenten die je kunt zaaien in september zijn rabarber – dat je zowel kan planten als verplanten – en knoflooktenen. Let goed op de afstand tijdens het planten. De zaden hebben een jaar nodig om tot heerlijke groenten te ontaarden. Het einde van de maand is het mogelijk uitjes te planten. Dit levert een mooie voorraad voor vroeg in het volgende jaar op. Let wel dat de uitjes geplant worden op een beschutte plek met het liefst een gedraineerde ondergrond. Je kunt nog meer groenten zaaien in september. De eerste helft van september kun je bernagie planten – het komkommerkruid. Het is een kruid dat tegen verkoudheid en huidaandoeningen kan worden gebruikt. Ook een favoriet van bijen en hommels. Stengelui en spitskool kunnen in de tweede helft van de maand worden gezaaid om in de winter ervan te genieten. Ook rucola kan worden geplant in de eerste weken van september om er in de winter culinair plezier van te hebben.

groente-zaaien-in-september

Een ruime oogst

Zomerandijvie, zomerwortelen, boontjes en mais zijn nog te oogsten in september. Ook Paprika’s, tomaten, pepers, aubergines, knolselderij, pastinaak, prei, bietjes, courgettes en komkommers doen flink hun best om nog plukrijp te zijn. Op tijd plukken is cruciaal, want zo kan de plant energie steken in nog niet volgroeide vruchten. Witlof dient subtiel geoogst te worden. Rooi de wortels in september en snijdt na twee weken de bladkop af zodat je deze weer in de grond kan steken. Aardappels mogen op een droge dag de grond uit. Bewaar ze na het drogen op een donkere plek. Fruit als peren, meloenen, bessen en bramen zijn ook nog te plukken. Dit verse fruit leent zich uitstekend om er een verrukkelijke jam van te maken.

Vocht en ongemakken

Vochtig weer trekt slakken aan. Die snoepen aan bladgroenten. Door kopertape rondom je potten en planten te bevestigen, voorkom je schade. Overigens is de preimot ook nog actief. Neusrot ligt ook op de loer. Dit kun je voorkomen door paprika en tomaten van voldoende water te voorzien. Het rijpingsproces gaat veel minder snel dan in de zomer, maar onkruid blijft groeien. Groenbemesters kunnen ervoor zorgen dat de grond onkruidvrij en gezond blijft. Aardrupsen en vliegen kunnen worden weggehouden indien groenten als bloemkool onder koud glas worden uitgeplant. Ook insectengaas is raadzaam. Bijkomend voordeel is dat er minder gespoten hoeft te worden. Laat de herfst nu maar komen!

Over de auteur