Denkt je erover om binnenkort een mooie set Douglas tuinmeubelen te kopen? Of heb je de tuin onlangs ingericht met dit type tuinmeubilair en wil je weten hoe je ze het langst in topconditie houdt? We geven je hieronder een aantal onderhoudstips zodat je lang van je tuinmeubelen kunt genieten. Tevens maken we je graag duidelijk hoezeer je tuin of terras erop vooruitgaat als je kiest voor op maat gemaakte meubelen van de stevige Douglas spar.

Oorsprong van Douglas hout

De Douglas spar is een van oorsprong Amerikaanse naaldboom. Het hout van de Douglas spar is van een bijzonder goede kwaliteit. Het staat bekend als de hardste naaldhoutsoort. Douglas hout heeft van nature een mooie houtkleur en nerfstructuur. Ook is Douglas hout met relatief weinig moeite zeer geschikt te maken voor buitengebruik, waarbij het hout voor langere tijd bestand blijft tegen zonlicht, diverse weersomstandigheden en vocht. Omdat de Douglas spar een snelgroeiende boom is die op ecologisch verantwoorde wijze geteeld en verwerkt kan worden, is het een zeer goed alternatief voor tropisch hardhout. Tropisch hardhout wordt immers veelal gewonnen uit regenwouden, ecosystemen die onder druk staan en zoveel mogelijk behouden moeten blijven. Een keuze voor Douglas tuinmeubelen is dus een duurzame keuze, in meerdere betekenissen van het woord.

Douglas tuinmeubelen in top conditie

Douglas tuinmeubelen blijven vele jaren in optimale conditie, maar ze vragen wel om onderhoud. Bij vervuiling, dat op den duur het hout kan aantasten, is reiniging met een nat doekje en niet-agressieve zeepoplossing veelal voldoende. In geval van hevige regenbuien is het raadzaam om uw tuinmeubelen af te dekken. Heeft je terras in de wintermaanden de neiging om extra vochtig te worden, dan kan het al veel helpen als je het tuinmeubilair op een verhoging plaatst, zodat vocht niet in het hout kan kruipen en na een periode van vorst de integriteit van de houtvezels kan aantasten. Verder is het advies om de Douglas tuinmeubelen regelmatig een goede onderhoudsbeurt te geven. Afhankelijk van de aantasting kies je de behandelmethode. Is de tuinset aangetast met algen of groene aanslag, gebruik dan een aanslag- of algenverwijderaar. Als de meubelen voorzien zijn van lak of verf, kun je beter eerst een dieptereiniger gebruiken om de verf of olie te verwijderen.

Welke middelen zijn geschikt voor onderhoud?

Je kunt het hout behandelen met olie, beits of verf. Beits beschermt beter dan olie en zorgt ervoor dat het hout zijn kleur behoudt. Als je kiest voor olie, kies dan een naturel olie. Ook dit zorgt ervoor dat het hout z’n natuurlijke uitstraling behoudt. Zorg dat het hout goed schoon is en verf met een brede, platte kwast. Schuren is niet nodig. Meestal zijn een of twee lagen voldoende om het hout goed te beschermen. De levensduur wordt aantoonbaar verlengd waardoor de tuinmeubelen beter bestand zijn tegen weersinvloeden. Deze olie wrijf je in het hout en je ziet meteen dat de kleur van het hout beter tot leven komt en dat ook de knoesten en nerven mooier uit de verf komen. Als laatste kun je de Douglas tuinmeubelen ook een dekkende kleur geven. Hiervoor is speciale verf beschikbaar.

Over de auteur