Wil je toch nog genieten van je tuin of balkon in de herfst- en wintermaanden? Met de juiste terrasverwarming kun je zelfs met dit koude weer nog in de tuin zitten. Wij zetten de beste exemplaren voor je op een rijtje. Zo kies je de juiste verwarmer voor jouw terras!

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welk oppervlakte je wil verwarmen. Gaat het om een grote tuin, serre, overdekt terras of balkon? Als je een grote tuin wil verwarmen, kun je wellicht het beste kiezen voor een grote verwarmer of meerdere varianten. Het bereik wordt bepaald door het vermogen. Dus een terrasverwarmer met een groter vermogen heeft een groter bereik. Begin dus met het opmeten van het oppervlakte dat je wilt verwarmen. 

Stel jezelf deze vragen

Om de perfecte terrasverwarming voor jouw tuin of balkon te kiezen, is het belangrijk dat je jezelf onderstaande vragen stelt. 

 • Waar moet de terrasverwarmer komen?
 • Wil je één of meerdere exemplaren?
 • Heb je jonge kinderen? Zo ja: kies dan een verwarming zonder echt vuur.
 • Wil je een verwarmer op basis van gas of stroom?
 • Krijgt de terrasverwarmer een vaste plek? Aan de muur of op de grond?
 • Zet je de terrasverwarming in de open lucht of onder een overkapping?
 • Moet de heater vooral praktisch zijn of wil je ook een stijlvol model?
 • Wat is je budget?

Opwarmen bij het kampvuur

De simpelste manier van een terras of tuin verwarmen is door middel van een kampvuur. Deze eeuwenoude methode is effectief en gezellig! Investeren in een goede vuurkorf is dan noodzaak. In de zomer kun je de vuurkorf natuurlijk ook gebruiken, voor de koudere zomeravonden of bijvoorbeeld om te koken boven het kampvuur

Burni Stig tuinhaard cortenstaal
Lanterfant Nicky vuurschaal – bruin

Vuurtafel op gas

Je kunt natuurlijk kiezen voor een vuurkorf met écht vuur, maar tegenwoordig bestaan er veel varianten. Zo kun je bijvoorbeeld ook gaan voor een vuurtafel met gasfles. Dit geeft het ultieme kampvuurgevoel, gewoon in je eigen tuin. Het is een sfeervolle en veilige manier om meer warmte te creëren. Je zet het gas aan en geniet direct van de warmte. Een vuurtafel is het meest geschikt als je een grote, open tuin hebt. 

Cosi fires Cosiglobe vuurtafel ø75 cm – zwart
Happy Cocooning RVS tuinhaard rechthoek 107x80xH67,5 cm 

Voordelen van een heater op basis van gas 

 • Je kunt de heater vaak overal verplaatsen, dat zorgt voor grote flexibiliteit.
 • De heater is veilig, maar zorgt wel voor sfeervolle vlammen.
 • Een heater op basis van gas is vaak betaalbaar om in eerste instantie aan te schaffen.

Nadelen van een heater op basis van gas

 • Gasflessen zijn vaak erg zwaar en onhandig. Je moet genoeg opbergruimte hebben om ze neer te zetten. 
 • Gas heeft enige tijd nodig om op temperatuur te komen.
 • Je moet iedere keer opnieuw gasflessen aanschaffen, wat het duurder maakt voor de langere termijn.

Knus met warmtekussen

Jezelf omringen met dekentjes en kussens houdt je warm én zorgt voor een gezellige sfeer. Wist je dat er ook warmtekussens en -dekens bestaan? Zo’n exemplaar is je beste maatje tijdens de koud winteravonden. Een warmtekussen werkt bijvoorbeeld met infrarood warmte-elementen en zijn bekleed met weerbestendig stof. Zo kun je het kussen best een nachtje buiten laten liggen. Een simpele en goedkope oplossing om warm te worden tijdens de wintermaanden.

Cosi fires Cosipillow warmte kussen Knitted 50×50 cm

Hangende heater

Heb je een overdekt terras of een pergola? Dan kun je kiezen voor een heater. Die zorgt naast warmte ook meteen voor sfeervolle buitenverlichting. Naast staande heaters heb je ook hangende varianten. Die nemen weinig ruimte in beslag en zijn daarom ideaal voor de wat kleinere oppervlaktes.  

Garden Impressions Bordeaux hangende heater 43CM geborsteld

Over de auteur