De winter komt eraan. Het wordt buiten kouder, waardoor je niet meer zo snel buiten gaat zitten. Toch kun je zeker nog genieten van je tuin in de koude maanden. Ben jij op zoek naar manieren om langer te genieten van je tuin, ook in het najaar en in de winter? Dat doe je met deze 5 tips.

1. Ga voor terrasverwarming

Heb je een veranda, overkapping of andere beschutte plek om buiten te zitten? Kies dan voor terrasverwarming. De verwarming zorgt ervoor dat het nog steeds comfortabel is om lekker buiten te gaan zitten. Je kunt gaan voor elektrische terrasverwarming of verwarming op gas. Maar je kunt ook een kachel of haard buiten plaatsen, zodat je een gezellig en warm vuurtje kunt stoken als je buiten wilt zitten.

2. Maak je veranda of overkapping warm en gezellig

Een veranda of overkapping biedt een comfortabele plaats om buiten te kunnen zitten. De buitenmeubels kunnen er gewoon blijven staan, omdat ze niet of nauwelijks te lijden hebben onder de weersomstandigheden. Door je veranda of terras gezellig te maken, kun je er ook in de winter langer van genieten. Leg er bijvoorbeeld een comfortabel buitenkleed neer. Dat zorgt ervoor dat er minder kou uit de grond optrekt en het staat natuurlijk gezellig. Er zijn verschillende buitenkleden te vinden die je veranda of overkapping een heel stuk huiselijker maken. Zachte kussens en dekentjes zijn ook altijd een succes om een gezellige sfeer te creëren.

3. Maak de tuin schoon en netjes

Een tuin waar vooral onkruid en mos groeit is natuurlijk niet aantrekkelijk. Daarom maak je de tuin in het najaar eens lekker schoon. Gebruik een terrasreiniger om de stenen van terras en paden schoon te maken. Maai het gras een laatste keer en steek de randen netjes af. Haal onkruid uit de borders en schoffel ze netjes. Het is waarschijnlijk de laatste keer in het jaar dat die klusjes gedaan moeten worden, want ook onkruid blijft vaak ondergronds tot het voorjaar.

4. Verlicht de tuin sfeervol

Een sfeervolle tuin nodigt uit om ervan te genieten. Verlichting in de tuin is altijd een goed idee. Je kunt gaan voor verschillende opties. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor mooie en sfeervolle verlichting langs het pad of langs het terras. Je kunt ook gaan voor spots die bepaalde objecten verlichten, zoals een mooie boom of een standbeeld. Kleine kerstlampjes maken de tuin in de donkere maanden ook erg gezellig. En heb je een overkapping of veranda, dan kun je deze natuurlijk ook sfeervol verlichten. 

5. Bloembollen planten

Het is dé tijd van het jaar om bloembollen te plaatsen. Je kunt gaan voor narcissen, tulpen, sneeuwklokjes en ga zo maar door. Deze vrolijke voorjaarsbloeiers beginnen soms al in februari te bloeien. Waar word je nou blijer van dan het voorjaar dat zich alweer begint te vertonen terwijl het nog koud en kil is buiten? Zet een paar delen van je tuin af en plant ze vol met verschillende bloembollen. Je kunt per bollen soort een bedje maken, maar je kunt ze ook kriskras door elkaar planten voor een wat wilder en voller resultaat.

Je kunt in principe de hele winter van je tuin genieten door deze in de herfst winterklaar te maken. Je kunt de tuin gezellig maken om in te zitten, maar ook om naar te kijken. Met deze 5 praktische tips maak je je tuin winterklaar én kun je er de hele winter van genieten.

Over de auteur