Een tuinset vervaardigd van kunststof staat bekend om zijn hoge duurzaamheid, sterkte en mooie afwerking. Hoe zorg je ervoor dat jouw tuinset extra lang in goede staat blijft? En hoe voorkom je invloeden van buitenaf op de tuinset?

Schoonmaken kunststof tuinset

Voordat je te enthousiast je tuinset wilt gaan schoonmaken, is het verstandig om te kijken waar het materiaal tegen bestand is. Het onderhoud van je plastic tuinset is namelijk meer dan alleen een keertje een doekje erover heen halen. Dit zal in het begin nog makkelijk kunnen, maar zonder regelmatig onderhoud van je kunststof tuinset met de benodigde jaarlijkse behandeling, zal je al snel merken dat het onderhoud meer energie gaat kosten. Wat je ook doet, gebruik geen grovere methodes om hardnekkig vuil te verwijderen zoals met een harde borstel/spons. Hierdoor zal de set mogelijk beschadigen en zal juist het vuil nog moeilijker te verwijderen worden. Je kunststof tuinset onderhouden kan je dus het beste zo zorgvuldig mogelijk doen, waarbij schoonmaken regelmatig gedaan moet worden. Er zijn speciale schoonmaakproducten op de markt die vooral voor kunststoffen sets bedoeld zijn en je kunststof tuinset onderhouden een stuk makkelijker maken. Gebruik nooit zomaar agressieve middelen, gezien deze mogelijk een bepaalde reactie teweeg kunnen brengen.

Behandeling

In de zomer kan het erg lekker zijn om in de zon te vertoeven, maar zelfs al blijft het langdurig droog, is het aanbevolen om speciale UV bescherming te halen waarmee je de stoelen moet behandelen. Vaak bieden deze producten ook bescherming tegen het intrekken van vuil en stof om zo de tuinset in goede staat te houden. De kunststof tuinset behandelen hoeft slechts sporadisch gedaan te worden, op de gebruiksaanwijzing staat vaak wat aanbevolen is per seizoen en/of jaar. Zo houd je de tuinset in goede staat en kost het onderhoud van je kunststof tuinset veel minder tijd en moeite, waarbij het uiterlijk er degelijk en nieuw uit blijft zien. Wanneer je het behandelen en onderhoud van je plastic tuinset uitstelt, zul je zien dat deze op den duur sneller zal aftakelen / verkleuren door de UV straling van de zon en daardoor minder mooi zal ogen.

Bewaar jou kunststof tuinset veilig en droog

Om je tuinset extra te beschermen tegen invloeden van buitenaf, kan je, als de ruimte het toelaat, ze opbergen in de tuinschuur of garage. Wanneer dit niet mogelijk is, kan je de meubels beschermen met een beschermhoes. Dit is vooral aan te bevelen wanneer de herfst en winter in aantocht zijn, dan zit je sowieso weinig buiten en kan je het beste jouw spullen maximale bescherming bieden. In de winter wordt het kunststof al snel stugger en stijver waardoor deze al sneller kapot kunnen gaan wanneer ze belast worden.

Opslag

Als je een grote kunststof opbergbox gebruikt om je tuinset en andere spullen in op te slaan, is het natuurlijk niet erg mooi als deze op een opvallende plek staat en deze niet onderhouden is. Naast je kunststof tuinset behandelen kan je dus ook de box aanpakken om te voorkomen dat je een groen uitgeslagen bak hebt staan. Hier kan je gewoon dezelfde behandeling voor aanhouden.

Over de auteur