Barbecueën is natuurlijk heerlijk, maar heb je ook weleens gedacht aan koken boven een kampvuur? Het is ontzettend gezellig om met familie en vrienden rond het kampvuur te zitten terwijl je tegelijkertijd je maaltijd daarop bereidt. Bovendien smaakt je maaltijd heel erg lekker wanneer deze op houtvuur is klaar gemaakt. Sfeervol genieten van heerlijk eten, terwijl je door het vuur opgewarmd wordt. Hét recept voor heerlijk lange avonden genieten.

Koken boven een kampvuur met een hongaarse driepoot

Als je graag buiten wil koken boven een kampvuur, dan is het handig om hier een zogenaamde hongaarse driepoot bij te gebruiken. Koken met een hongaarse driepoot is heel simpelweg het koken boven een kampvuur tussen een constructie van drie stokken of palen: de driepoot. Het vuur maak je op een speciale vuurschaal, en in de driepoot hang je een rooster, een sudderpot of een speciale pan. Op het rooster leg je bijvoorbeeld vleesspiesjes, heerlijk om af te wisselen met wat maiskolven. De sudderpot gebruik je voor het bereiden van de meest malse stoofpotten, die lang op het vuur mogen. En in de pan of heksenketel bereidt je wat je maar lekker vindt, een complete maaltijd recht boven het vuur.

Koken met een Hongaarse driepoot voor grotere groepen

Wanneer je gaat koken met een driepoot voor een wat grotere groep, heb je daar een behoorlijk groot formaat pan bij nodig. Let daarom bij de aanschaf op de grootte van de pan. Ook het materiaal is van belang, aangezien de pan recht boven open vuur komt te hangen. Er zijn complete sets verkrijgbaar, zodat je vanavond nog heerlijk buiten in je tuin op open vuur kunt koken.

Gerechten voor boven het kampvuur koken

Enkele gerechten die heerlijk zijn om boven een kampvuur te bereiden zijn bijvoorbeeld goulash, chili con corne of een ouderwetse stoofschotel met rundvlees. Helemaal lekker is het als je deze gerechten klaarmaakt in een heksenketel. Dit is een emaillen ronde pan die van oorsprong uit Hongarije komt, variërend van 10 tot maar liefst 30 liter. Zo kun je niet alleen je gezin voorzien van een lekkere maaltijd, maar nodig je ook je vriendengroep uit voor een gezellige avond bij het buur. Wat is er nu leuker dan de lekkerste gerechten maken, op een zomerse avond? Ook is het vooral voor kinderen heel leuk om zelf broodjes te bakken boven het kampvuur, of marshmallows als toetje na de maaltijd. Beperk je trouwens niet tot de zomer, het is heerlijk om op een zonnige winterdag buiten te kunnen koken met een driepoot. Een driepoot is een aanwinst voor elke tuin, sfeervol en esthetisch. En je zult zien, ook in jou schuilt een echte kampvuurkok!

Over de auteur