Tijdens de zomer is het heerlijk vertoeven in de tuin. Met vrienden of familie genieten van een bbq, lange, warme zomeravonden. De leefruimte is tijdens die maanden een heel stuk groter dan in de herfst of winter. Maar dat betekent niet dat de tuin er tijdens de donkere maanden niet toe doet. Door gebruik te maken van mooie buitenverlichting, geniet u ook tijdens de winter van warmte en sfeer in uw tuin. Dat kan op verschillende manieren.

Zet uw paradepaardje in de spotlight

Heeft u een mooie boom, struik of een gezellige veranda in de tuin? Benadruk deze dan door het gebruik van een schijnwerper. Deze kunt u in verschillende hoeken op de grond plaatsen zodat er vanaf de grond sfeervolle verlichting omhoog schijnt. Dit effect bereikt u ook met solar spots die u eenvoudig in de grond kunt steken. 

Heeft u een vijver? Met de juiste vijververlichting creëert u een echt sprookje! Uw vijver kunt u rondom verlichten, maar ook in het water kunt u lampen plaatsen die met behulp van een afstandsbediening in verschillende RGB kleuren in te stellen zijn. Of die automatisch van kleur veranderen.

Verlicht de bloemen en planten in uw tuin

Zet goede buitenverlichting tussen uw planten en struiken en doe dit door de hele tuin, niet alleen langs de randen. Door het licht dat wordt verspreid, geniet u van uw hele tuin vanuit de woonkamer. U vergroot daarmee ook optisch uw leefruimte zodat u minder een “opgesloten” gevoel krijgt in de winter.

Sfeervolle buitenwandlampen

Als u uw schuttingen voorziet van wandlampen, dan geeft dit weer een hele andere sfeer. U bakent hiermee uw tuin af en doordat wandlampen vooral licht naar onderen verspreiden, maakt u uw tuin optisch groter. Buitenwandlampen zijn er in alle soorten en maten en met verschillende soorten lampen, zodat u kunt kiezen voor de sfeer die het beste bij het design van uw tuin past. Meer informatie over de mogelijkheden leest u in het artikel “LED-buitenwandlampen”.

Tip: solar, LED of halogeen?

In de zomermaanden is het gebruik van solar buitenverlichting een prima en kostenbesparend alternatief voor buitenverlichting op netvoeding. In de herfst en winter is dit echter een minder goed idee. Doordat er relatief weinig zonuren zijn tijdens deze periode, hebben de lampen te weinig tijd om goed op te laden. Zodra het donker is (en dat is in de winter al vanaf een uurtje of 4, 5 in de middag!), geven de lampen slechts korte tijd licht af. Kies dus bewust voor bekabelde buitenverlichting (of oplaadbaar d.m.v. USB aansluiting)  als u de hele avond van uw verlichte tuin wilt genieten! U kunt kiezen uit LED of halogeen verlichting. Beide soorten lampen zijn er in verschillende uitvoeringen, warm-wit, koud-wit en alles daar tussenin. Wilt u energiezuinige verlichting? Dan kiest u voor LED lampen.

Alle mogelijkheden op het gebied van sfeervolle buitenverlichting vindt u op Conrad.be.

Over de auteur