Nu de winter officieel voorbij is en de temperaturen weer stijgen, is het de perfecte tijd om je tuin lenteklaar te maken. Zo ben je precies op tijd klaar om op zonnige dagen te genieten van je mooie tuin. Tijd om de handen uit de mouwen te steken, in dit artikel lees je 4 tips om je tuin helemaal tip top te maken voor de lente.

Tip 1: Ruim je tuin op

In de winter doe je waarschijnlijk nauwelijks iets aan je tuin. Daarom is het handig om eerst te beginnen met opruimen. Ruim alle losse bladeren en overige tuinafval op, gooi de bloempotten weg die de winter niet hebben overleefd en verwijder al het onkruid. Heb je een hekwerk? Verwijder dan het onkruid wat langs je sier- of spijlenhekwerk omhoog groeit.  Door je tuin eerst goed op te ruimen begin je met een schone lei en ziet je tuin er gelijk een stuk netter uit.

Tip 2: Maak flink schoon

De tuinmeubels die je binnen hebt staan vangen aardig wat stof op in de winter. Ga daarom met wat water en een doek langs om ze stofvrij te maken. Zo hoeven jij en je gezelschap niet op stoffige meubels te zitten. Maak ook je tegels schoon, straks heb je tegels vol met mos en algen. Afhankelijk van het soort tegels die je hebt, zijn er verschillende manieren om ze schoon te maken. Vaak doet een combinatie van schoonmaakazijn en water al wonderen. Twijfel je toch over welk product het beste is? Vraag dan een expert om advies.

Tip 3: Onderhoud je tuin

Nu je tuin schoon en opgeruimd is, is het tijd voor een onderhoudsbeurt om je tuin in conditie te houden. Tijdens het schoonmaken van de tuinmeubels heb je misschien scheurtjes of beschadigingen in het houtwerk gezien. Dat zijn tekenen dat ze een nieuwe verflaag of reparatie nodig hebben. Je tegels hebben ook een onderhoudsbeurt nodig om ze langer mooi te houden. Net als dat mensen hun buitenmuur impregneren, is het ook mogelijk om je tegels te impregneren. Hierdoor trekken je tegels minder vuil, algen en mos aan en blijven ze langer schoon en mooi.

Tip 4: Breng vrolijke kleuren aan

Om je tuin helemaal klaar te maken voor de lente, fleur je deze op door verschillende kleurrijke bloemen te planten. De voorjaarsbollen die je nu plant, komen wat later uit en geniet je er in de zomer van. Wil je zaadjes planten? Doe dit binnen op plekken waar zonlicht is, want het is buiten nog te koud. Gebruik potten met rustige decoraties als je veel bloemen met verschillende kleuren hebt. Hierdoor hou je een mooie balans in je tuin.

 

Over de auteur