Ben jij een koffieliefhebber? Dan heb je iedere dag wel een beetje koffiedik over. Je kunt koffieprut bij het GFT afval gooien, maar je kunt er ook veel nuttigere dingen mee doen. Je kunt namelijk ook koffiedik in de tuin gebruiken. Hieronder deel ik vijf voordelen van koffieprut in de tuin. Wist jij dit al?

Koffiedik in de tuin: 5 voordelen op een rijtje

Niet alleen jij knapt op van een lekker bakje koffie, maar ook je tuin. Vooral de prut die je overhoudt na het zetten van koffie is nuttig voor je tuin. Wellicht denk je hierbij aan het voeden van een composthoop, maar je kunt ook direct koffiedik in de tuin gebruiken. Koffieprut bevat namelijk tal van stoffen waar je tuin baat bij heeft. Stikstof, fosfor, magnesium, kalium en koper zijn hier enkele voorbeelden van. Hoe je koffiedik in de tuin kunt gebruiken? Dat lees je hieronder!

1. Koffieprut als meststof

Allereerst is koffieprut ideaal als meststof in de tuin. Er zijn immers veel planten gek op de bestanddelen in koffiedik. Strooi dus gerust een beetje prut over de aarde in je tuin en woel het een beetje in de grond. Let er wel op dat je dit niet te vaak doet en ook niet bij alle planten. Welke planten houden niet van koffiedik? Vooral planten in een pot zijn hier niet dol op, maar je Hortensia’s zullen een hapje koffieprut op z’n tijd juist ontzettend lekker vinden!

2. Koffiedik in de tuin tegen slakken

Heb je last van slakken in de tuin die al je planten opvreten? Dan kan je koffiedik in de tuin tegen slakken gebruiken. Deze koffieresten zijn namelijk giftig voor slakken. Strooi een beetje koffieprut rond je aangevreten planten en normaal gezien laten de slakken je planten met rust. Hier vind je nog meer tips voor én tegen slakken in de tuin.

Koffiedik in de tuin

3. Koffiedik in de tuin tegen katten

Ook katten houden niet van koffieprut. Als je er last van hebt dat de katten van je buren steeds hun behoefte komen doen in je tuin, dan kan je koffiedik gebruiken. Katten vinden de geur niet lekker en het gevoel van plakkerige koffieprut tussen hun pootjes vinden ze ook niet prettig. Het is dus de ideale manier om katten op een natuurlijke manier te verjagen.

4. Koffieprut in moestuin

Wil je jouw moestuin een goede start geven? Geef hem dan een mix van aarde en koffiedik. In de koffierestjes zitten namelijk de stoffen fosfor, stikstof en kalium. Bestanddelen die je ook in kunstmest vindt, die dikwijls voor de moestuin gebruikt wordt. Een bijkomend voordeel van koffiedik in de tuin is dat koffie lekker ruikt en dat mest stinkt. Handig meegenomen, toch?

Koffiedik gebruiken

5. Mieren bestrijden met koffieprut

Kunnen mieren tegen koffiedik? Je raadt het al: nee! Dat komt dus goed uit als je last hebt van een mierenplaag in je tuin. Door een beetje koffieprut in je tuin te strooien, zullen de mieren een ander plekje zoeken om een huisje te maken. Je kunt het beste een blokkade maken rond je planten waar de mieren het liefste op kruipen. Rond de toegang van het mierennest is natuurlijk ook goed. 

Je leest het: gooi je koffieprut dus niet direct weg. Als je nog ouderwetse koffie zet of koffie met een slow coffee maker, kan je dus van de vele voordelen van koffieprut in de tuin genieten!

Over de auteur