Het liefst hadden we allemaal een fijne achtertuin waar we heerlijk onze gang kunnen gaan wat betreft tuinieren. Helaas is dat niet voor iedereen mogelijk en moeten sommigen van ons het doen met een dakterras of balkon. Niet getreurd, want er zijn ontzettend veel mogelijkheden om een kleine buitenruimte ontzettend gezellig te maken. Juist door het niet te behandelen als een balkon, maar als een minituin, kun je hier echt wat van maken. We geven je direct wat tips, zodat je snel aan de slag kunt.

Plaats een schutting

In het kader van ‘behandel je balkon als tuin’ kun je best een schutting plaatsen. Dit zorgt niet alleen voor een hoop privacy, maar geeft ook snel een knus tuingevoel. Scoor wat tuinhout en bouw een schutting op maat. Let wel op dat je deze niet rondom je balkon bouwt, want dan kun je helemaal niet meer genieten van de zon en dat zou zonde zijn. Je kunt deze schutting vervolgens gebruiken om het een en ander aan te hangen, zoals hangplanten, lichtjes en andere mooie tuindecoraties. Zie het als een verrijking van je balkon en een manier om extra opties toe te voegen.

Voeg planten toe

Een tuin zonder planten is natuurlijk niet echt een tuin. Als je een beetje groene vingers hebt kun je wat mooie planten en boompjes kopen die je in gezellige potten op het balkon zet. Heb je absoluut geen groene vingers, dan volstaan een paar kunstplanten ook prima! Probeer minimaal twee planten van groter formaat neer te zetten, zodat je echt een groene uitstraling hebt. Zo lijkt dat grijze, betonnen balkon ineens een stuk vrolijker en groener.

Een lekkere zitplek

Het maakt eigenlijk niet uit wat voor meubelen je koopt voor op je balkon of dakterras, als je maar een gezellige zitplek creëert. Vaak voelt dit extra knus aan op zo’n kleine oppervlakte. Zorg dat je de ruimte eerst goed opmeet voordat je je meubilair besteld of aanschaft en scoor er direct wat leuke kussens bij om de boel op te fleuren.

Benut de hoogte 

Je hoeft niet alleen rekening te houden met de oppervlakte van een balkon, maar probeer ook de hoogte te benutten. Je kunt de hoogte inwerken met decoraties, planten en zelfs met verlichting. Bedenk hoe je de hoogte zou benutten in een gewone tuin en probeer dit creatief om te zetten naar jouw balkon. Zo gebruik je elke vierkante centimeter van jouw buitenruimte zo optimaal mogelijk.

Over de auteur