Heb je de krant uitgelezen? De kans is groot dat je deze krant direct bij het oud papier gooit, maar eigenlijk is dat best zonde. Je kunt namelijk prima kranten hergebruiken in de tuin. Krantenpapier wordt gewoon afgebroken in de grond en bovendien zijn wormen er dol op. Deze dingen kan je allemaal doen met kranten in de tuin!

Is de inkt op het krantenpapier niet schadelijk? 

Nee, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Vroeger werden zware metalen verwerkt in inkt, maar tegenwoordig is dat niet meer het geval. Je kunt dus met een gerust hart krantenpapier hergebruiken in de tuin, bijvoorbeeld voor de volgende dingen!

Zo kan je kranten hergebruiken in de tuin

1. Geur van de composthoop neutraliseren

Soms kan je composthoop wel eens stinken. Dikwijls komt dit door te veel stikstofhoudende materialen zoals groenteresten en restjes van gemaaid gras. Gelukkig kan je de geur van de composthoop neutraliseren door er oud krantenpapier onder te mengen. Kranten bevatten koolstof en dat helpt goed tegen onaangename geurtjes.

2. Slakken uit tuin jagen met kranten

Heb je last van slakken in de tuin? Dat kan erg vervelend zijn. Echter begrijpen we dat je liever geen zout strooit of slakkengif gebruikt. Wat je wél kunt doen? Oude kranten gebruiken! Leg tegen het schemeren een paar vochtige kranten rond je planten. Dit trekt niet alleen slakken aan, maar ook andere insecten zoals oorwormen en pissebedden. De volgende ochtend zal je zien dat er een heleboel beestjes op je oude kranten zitten in plaats van op je planten.

3. Krantenpapier als voer voor wormen

Wormen zijn misschien niet je lievelingsbeestjes, maar ze zijn wel ontzettend goed voor de grond in je tuin. Dat komt omdat wormen de vloeibare meststof percolaat maken. Percolaat zorgt ervoor dat je planten beter gaan groeien. Je mag de wormen dus best een beetje verwennen! Naast etensresten zijn wormen ook dol op oud krantenpapier. Strooi dus gerust wat versnipperde stukjes oud papier in de tuin en de wormen zullen je goede mest in de plaats geven.

4. Onkruid bestrijden met kranten

Er zijn verschillende manieren om onkruid te bestrijden en ook krantenpapier kan hierbij helpen. Leg een paar natte kranten op de plekken die je onkruidvrij wilt maken. Laat dit opdrogen en bedek de kranten daarna met nieuwe mest. Vervolgens plant je hierop je nieuwe planten en het onkruid maakt geen schijn van kans meer. Door de oude kranten krijgt het onkruid namelijk geen zuurstof en licht meer waardoor het niet meer verder kan groeien.

5. Bescherming tegen vorst

In de winter kunnen je planten wel wat extra bescherming gebruiken. Ook hiervoor zijn oude kranten ideaal! Door de grond rondom je planten te bedekken met krantenpapier, maak je een soort van isolatielaag waardoor de grond warmer blijft. Bovendien kan je bij extreme kou je bloempotten ook met krantenpapier omwikkelen zodat ze niet kunnen barsten. 

6. Vocht vasthouden

Ook in de zomer komt oud krantenpapier goed van pas in de tuin. Planten die buiten in potten staan, drogen op warme zomerdagen snel uit. Om dit proces te vertragen, kan je een cirkel krantenpapier uitknippen en deze op de bodem van de plantenpot leggen. Bij terracotta potten werkt het tevens goed om de binnenkant van de pot van krantenpapier te voorzien. Hierdoor wordt water langer vastgehouden zodat de plant minder snel uitdroogt. Let wel op: deze werkwijze is niet aan te raden bij kamerplanten in huis aangezien wortels dan sneller gaan rotten.

7. Bloembollen opbergen in krantenpapier

Vorstgevoelige bloembollen, zoals dahlia’s, moeten op tijd uit de grond én op een droge plek bewaard worden in de winter. Leg ze daarom in een kistje met oud krantenpapier en controleer ze regelmatig zodat je bloembollen niet rotten. Handig om te weten is dat je ook groenten uit de moestuin in krantenpapier kunt wikkelen. Op die manier kan je ze een stuk langer bewaren!

8. Recyclen tot zaaibakjes

Tenslotte kan je kranten hergebruiken om ze te recyclen tot zaaibakjes. In plaats van plastic of kartonnen zaaibakjes te kopen, kan je ze namelijk ook zelf maken van krantenpapier. Plaats ze wel op een bord of schaal want ze zijn natuurlijk niet waterdicht. Als de plantjes klaar zijn om te planten, dan kan dat ook met papieren potje. Mits je niet meerdere zaailingen bij elkaar hebt gezaaid want in dat geval kan je ze beter apart verplaatsen om ze voldoende ruimte te geven.

Zo, redenen genoeg om gelezen kranten niet meer bij het oud papier te gooien. Je kunt ze namelijk nog voor een heleboel dingen gebruiken!

Over de auteur