Tuintips Maart: topmaand voor de tuinier

Iedere tuinier kent het gevoel wel. De dagen beginnen langer te worden, de koude trekt zich langzaam terug en je ziet voor je ogen de hele tuin weer tot leven komen. Helemaal juist is dat: het is maart en de lente komt eraan. Wanneer die lentekriebels toeslaan betekent dat ook maar één ding: de bloemen zullen beginnen te bloeien en het is hoog tijd de handen uit de mouwen te slaan. Maar wat moet je exact met je tuin aanvangen in maart? Omdat dat niet voor iedere tuinier even duidelijk is zetten we even de beste tips voor tuinonderhoud in maart op een rijtje.

tuinitps maart

Tuintips maart voor het perfecte gazon

Laten we beginnen met de meest over het hoofd geziene klassieker van de tuin. Heel wat tuiniers houden zich immers uren en uren bezig met bloemen, versieringen en allerhande maar vergeten daarbij de oude dame van het gazon: het gras zelf. Een mooie, verzorgde, groene kleur van je gazon geeft de tuin zonder enige twijfel al heel wat extra glans. Zeg nu zelf: de mooiste bloemen in een verdord graslandschap komen echt niet tot hun recht.
Wat staat dan op de agenda voor het tuinonderhoud in maart? De eerste tuintips voor maart zijn nog relatief simpel. Zorg ervoor dat je grasmaaier over goede, scherpe messen beschikt. Een gazon afgereden met scherpe maaimessen is een stuk mooier dan wanneer het gras bijna afgescheurd moet worden door een bot geval. Die grasmaaier op winteronderhoud dus.

Daarna is het tijd om te verticulteren. Moeilijk woord is dat en niet iedereen kent het al. We bedoelen er gewoon mee het gras verluchten. Prik met een grasprikker op geregelde plekken in het gazon en strooi daarna een mengsel van compost en zand over het groene weiland. Vanaf maart is het overigens ook tijd maandelijks te beginnen bemesten.

Tuintips in maart: beplanting

Maart is de maand bij uitstek om hagen, bomen en heesters te verplanten. Mocht je hiervoor plannen hebben voer ze dan nu uit. Langer wachten is jezelf onnodige moeilijkheden bezorgen.
Heb je winterbloemen staan die nu echt wel uitgebloeid zijn? Meteen verwijderen met de snoeischaar of met de hand. Uitgebloeide bloemen laten staan neemt heel wat energie van andere planten weg. Ben je nieuwe planten aan het uitzaaien? Bescherm je plantbedden met netten en andere middelen van de vogelplaag die vast en zeker een zaadje zal willen komen meesnoepen.
Geef daarnaast eventueel braakliggende grond in je perkjes een mulchlaag. Zo rem je niet enkel de groei van onkruid af maar verzeker je jezelf ervan minder te zullen moeten gieten bij warm weer. Een mulchlaag houdt het vocht immers goed vast.
Vaste planten in huis? Één van de beste tuintips voor maart is stokken bij vaste planten zetten nu ze met de groei beginnen. Doe dit zeker vroeg genoeg, dit bespaart heel wat schade op de langere termijn.

tuinonderhoud maart

Tuinonderhoud in maart: de vijver

Heb je een vijver staan? Dan is één van de goede tuintips voor maart om de afgestorven plantdelen van het voorgaande jaar te verwijderen samen met het bodemvuil. Maart is ook het moment om de vissen weer wat te beginnen voeren. Doe dit echter voorzichtig of je bevordert de algengroei. Controleer ten slotte via watertesten of de waardes van het water goed op peil staan.

Over de auteur