Een hele tijd heb je rustig buiten gezeten om te eten en te drinken. Of gewoon om van het zonnetje te genieten. Tot er plotseling wespen opdoken die je het leven zuur maken. In plaats van heerlijk te genieten in je tuin, ben je nu alleen nog maar bezig met wespen verjagen. Herkenbaar? In dit artikel zetten we vijf tips op een rijtje om wespen weg te houden. Zo kan je alsnog genieten in je tuin zonder dat je wordt lastig gevallen!

1. Wespen weghouden: vermijd zoetigheden

Hoe wespen weghouden? Wespen zijn dol op zoetigheden, net als wij! Als je wespen op afstand wilt houden is het belangrijk om na het eten de tafel op te ruimen. Wanneer je dat niet direct doet, dan zal al dat lekkers op tafel wespen aantrekken. Daarnaast is het belangrijk om het aanrecht schoon te houden. Was meteen af na het eten of stop je vuile borden en bestek in de vaatwasser. Pas ook op met blikjes frisdrank want zonder dat je het weet kan er een wesp in gekropen zijn. 

2. Wespen verjagen waterzak

Hoe wespen verjagen? Naar wespen slaan is geen goed idee. Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar wespen steken als ze in het nauw gedreven worden. Blijf liever rustig zitten of sta langzaam op om weg te lopen. Lukt dat niet? Dan zijn er een aantal trucjes die je kunt toepassen. Eén hiervan is een waterzak. 

Deze tip werkt zowel tegen vliegen als wespen. Vul een doorschijnende plastic zak met kraantjeswater, bind hem dicht en hang hem op ooghoogte in je tuin of op je terras. Door het weerkaatste licht van deze waterzak raken wespen in de war en blijven ze op afstand. Een handig trucje om wespen weg te houden!

3. Kruidnagel, sinaasappel en citroen tegen wespen

Wat doen tegen wespen? Je kunt ook wespen verjagen door middel van kruidnagel. Wespen hebben namelijk een hekel aan deze geur. De geur van sinaasappel en citroen vinden ze ook maar niets. Wespen wegjagen doe je door een sinaasappel of citroen door midden te snijden en er stukjes kruidnagel in te steken. Deze dubbele vieze geur zal de wespen bestrijden.

4. Wespen bestrijden met etherische oliën

Je kunt ook wespen bestrijden met etherische oliën. Dit zijn geconcentreerde oliën uit planten die een sterke geur afgeven. Citronellaolie, lavendelolie en kruidnagelolie zijn de beste geuren tegen wespen. Je kunt etherische olie laten verdampen door middel van een aromalamp of een speciaal schaaltje. Hieronder vind je alvast een paar voorbeelden.

4. Wespen verjagen ammoniak

Ammoniak is een schoonmaakmiddel dat zeer sterk ruikt en dat helpt bij wespen verjagen. Doe een beetje ammoniak in een bakje en zet het op de tuintafel. Pas wel op want ammoniak is zeer giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Het moet uit de buurt van kinderen en huisdieren worden gehouden. 

5. Draag geen felle kleuren en parfum

Vraag je je af waarom de wespen altijd tevoorschijn komen als je dat ene rode shirt draagt? Wespen worden aangetrokken tot felle kleuren. Je kunt beter wit, lichtgroen en bruin dragen om wespen weg te houden. Aangezien wespen van zoete geuren houden, draag je ook beter geen parfum. Je moet er misschien wat dingen voor laten, maar zo kan je wel met een gerust hart in je tuin zitten!

Zo, dit zijn vijf tips om wespen weg te houden. Als je één (of meerdere) van deze tips toepast, zal je veel minder last van wespen hebben. Sla deze insecten in ieder geval niet dood. Als je een wesp doodmaakt, komt er een gif van de wesp vrij en dat bevat een stof dat andere wespen agressief maakt. Voordat je het weet, komen er nog meer wespen tevoorschijn die je het leven zuur maken. Daarom kan je beter wespen verjagen in plaats van ze te doden.

Over de auteur