Deze glibberige diertjes eten heel je tuin leeg: slakken. Het liefst wil je ze bestrijden. Maar wist je dat er ook nuttige soorten slakken zijn? Die helpen je tuin een handje. Benieuwd naar tips voor én tegen slakken in jouw achtertuin? Lees ze hier. 

Het overgrote deel van de slakkensoorten leeft in zoet water of in de zee. Ze houden enorm van nattigheid. Dat komt omdat het lichaam van een slak voor een groot deel uit water bestaat. Ze hebben zelfs geen inwendig skelet, zoals de meeste andere dieren. Uitdroging is de grootste angst van deze weekdieren. 

Dit is waarom je nooit meer zout moet strooien

Denk eens terug aan jouw kindertijd. Strooide jij tijdens het buitenspelen weleens zout in het huisje van een slak om te kijken wat er dan gebeurde? Juist! Dat is erg dieronvriendelijk, want de slak wordt letterlijk weggevreten door de osmose in het zout. Als je van dieren houdt, kun je dit dus beter nooit meer doen. 

Slakken verschuilen zich graag, als ze er een hebben, in hun kalken huisje of tussen vegetatie, composthopen, afgevallen bladeren, hout, stenen of in spleten. Ze zijn dus gek op tuinen!   Tegenwoordig lees je overal berichten over hoe je slakken moet weren. Ze eten planten in je moestuin op, ruïneren je mooie bloemetjes en laten je planten achter als een gatenkaas. 

3x nuttige soorten slakken

Slakken zijn een gruwel voor iedere tuinliefhebber. Maar wist je dat er ook nuttige slakken bestaan? Die eten bijvoorbeeld dode planten en ongewenst onkruid op. En er bestaan zelfs soorten die de eitjes van naaktslakken opeten. Naaktslakken zijn wél schadelijk voor je planten, dus dat is mooi meegenomen. 

De gewone tuinslak

Zo is er de gewone tuinslak. Een handige soort die voornamelijk dode bladeren eet. En soms ook brandnetels, zwammen, uitwerpselen algen en fruit. Je herkent de gewone tuinslak aan een bruin, geel of roze huisje met ongeveer vijf donkere strepen erop. Het lichaam is grijs en op de kop staan vier sprieten. Let op: de gewone tuinslak onderscheidt zich moeilijk van de witgerande tuinslak. Die is te herkennen aan een witte rand langs de opening van het huisje. En die soort is dan weer minder vriendelijk voor je tuin!

Gewone barnsteenslak

Weer zo’n fijne slakkensoort: de gewone barnsteenslak. Dit diertje heeft een bijna doorzichtig huisje. Als je veel last hebt van dode plantenresten in de tuin, eet de gewone barnsteenslak die met liefde op. De slak vind je vooral op vochtige of erg natte plekken, zoals de vijver.

Poelslak

Heb je een vijver in de tuin? Dan is er grote kans dat je de poelslak weleens hebt gezien. Deze slak is gek op rotte plantjes, algen en aas en eet zijn eigen uitwerpselen op. Vies, maar wel heel handig! 

5 diervriendelijke tips tegen slakken in de tuin

De ‘handige’ slakkensoorten hebben we gehad. Maar er zijn natuurlijk ook minder fijne slakken om in de tuin tegen te komen. Deze soorten houden niet zo van dode plantenresten of alg, maar eten liever jouw net geplante bloemen of moestuinplanten op. Dat is niet fijn. Maar om nu meteen met het zoutvaatje naar buiten te lopen… Nee, dat is geen goed idee. Je kunt de slakken beter op een meer diervriendelijke manier bestrijden. Het beste moment om daarmee te beginnen, is in het voorjaar. Als de temperatuur boven de vijf graden komt, beginnen de slakken met paren. Om een overvloed aan slakkenbaby’s in je tuin te voorkomen, is dit het beste moment om te beginnen met eitjes ruimen. Raap de eitjes op en gooi ze in de natuur, bijvoorbeeld in het park of bos. Zo kunnen de slakken gewoon blijven leven, maar heb jij er geen last meer van in de tuin. Als je ondanks deze tip toch last hebt van slakken, kun je het beste deze trucjes proberen. 

Bestrijden met geur

Sommige slakken houden niet van planten met een sterke geur. Zet daarom salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop in de tuin. Er zijn veel slakkensoorten die hier een hekel aan hebben.  

Dieren eten dieren

Kikkers, padden, merels, spreeuwen, eksters en egels zijn dol op (naakt)slakken. Door je tuin diervriendelijk in te richten, lok je deze dieren naar jouw tuin. En als deze dieren er eenmaal zijn, hoef jij verder niets meer te doen. De natuur doet het zelf! Leg een vijver aan en plaats hier en daar hoopjes takken en bladeren. Veel bomen, struiken en hagen doen het ook goed. Heb je huisdieren? Ook goed! Vooral kippen, eenden en insecten als loopkevers, duizendpoten en spinnen doen zich graag tegoed aan slakken(eitjes). 

Vermijd vochtige plekken

Zoals we hierboven al zeiden, houden slakken enorm van vochtige plekjes met veel schaduw. Onder keien, oude bloempotten en kiertjes ontdek je waarschijnlijk de meeste soorten. Het is dus slim om je tuin goed op te ruimen. Let daarbij vooral op de vochtige plekjes. As je minder schuilplaatsen creëert, kunnen ze zich hier ook minder verstoppen. 

Bier of knoflook

Er zijn nog twee dingen waar slakken niet van houden: bier en knoflook. Knoflookwater maak je gemakkelijk zelf. Kook twee grote bollen in een liter water. Meng het middeltje met koud kraanwater en sproei hiervan een beetje op de gevoelige plantjes in je tuin. Helpt dit niet? Dan kun je ook een bierval proberen. Misschien is dit iets minder diervriendelijk, maar wel effectief. Vul een bakje of pot met de helft bier en de helft water en graaf dit in in de tuin. De slakken zullen erin vallen en verdrinken. Doe dit dus alleen als het echt niet meer anders kan! 

Scherpe materialen

Misschien heb je weleens eierschalen in iemands tuin zien liggen. Een handig huis-tuin-en-keukenmiddeltje tegen slakken. Leg kapotte eierschalen in de tuin. Die zijn namelijk scherp. Slakken willen hier liever niet langs. Twee vliegen in een klap, want eierschalen zijn namelijk ook erg voordelig voor de kalk in je tuin. 

Heb jij meer last van teken in je tuin? Lees dan hier hoe je ze kunt bestrijden. 

Over de auteur