Privacy, sfeer en een verkoelend stukje schaduw in de zomer: dat is alles wat u nodig heeft in dé ideale tuin. Maar hoe bewerkstelligt u dit gemakkelijk? Een populaire oplossing is het kopen van leibomen. Een prachtige toevoeging aan uw voor- of achtertuin!

Waarschijnlijk hoorde u al eerder van de leiboom. De takken van deze bomen leiden u in bepaalde richtingen. Hierdoor neemt de boom weinig ruimte in, terwijl hij wel een hoop sfeer toevoegt aan uw tuin. Misschien wilt u ook wel leibomen kopen. Hoe kiest u dan dé leiboom die bij u past en wat kunt u hier allemaal mee? Wij vertellen u er graag meer over.

Natuurlijk kunt u ook direct uw leibomen bestellen. Bekijk hiervoor het leibomenassortiment van Vinkbomen.

De veelzijdigheid van leibomen: dit zijn de voordelen

Tegenwoordig komt u in iedere straat wel een leiboom tegen. Niet zo gek: deze prachtige bomen zijn razend populair! Maar waarom eigenlijk? Leibomen zijn ontzettend veelzijdig. Hierdoor hebben ze veel verschillende voordelen:

–         Ze toveren uw tuin om tot een chique, Franse kasteeltuin;

–         Ze bieden u natuurlijke, prachtige zonwering voor tijdens de warme zomerdagen;

–         De bladeren vormen een schutting waar u niet doorheen kunt kijken;

–         Doordat ze ‘plat’ zijn, hebben ze niet veel ruimte nodig;

–         Een leibomenconstructie plaatst u gemakkelijk zelf.

Genoeg redenen dus om ook zelf een leiboom te kopen! Om u een beetje op weg te helpen met het vinden van de ideale leiboom, beschrijven we in dit artikel enkele keuzes die u kunt maken.

Leibomen kopen? Kies de leiboom soort die bij u past!

Er zijn veel verschillende soorten leibomen. De soort die bij u en uw buitenruimte past, is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en de functie die de boom inneemt in uw tuin. Wilt u bijvoorbeeld jaarrond beschutting en afscherming van uw tuin? Kies dan voor een groenblijvende boom, zoals de Leilaurier of Leiglansmispel.

Daarnaast kunt u bijvoorbeeld 1-jarig of meerjarig voorgeleide leibomen kopen. Maar juist ook het soort leiboom is van groot belang. Hieronder benoemen we er een aantal.

Leilinde

De leilinde wordt ook wel de koningslinde genoemd. Het is namelijk één van de populairste leibomen. Er zijn verschillende soorten leilindes. De Tilia Vulgaris heeft bijvoorbeeld een prachtig hartvormig blad. Zoekt u een leiboom die snel groeit en u goed voorziet in schaduw? Dan zijn bijvoorbeeld de Tilia Cordata, Tilia Tomentose of Tilia Europea een goede keus. Wel moet u deze leibomen minstens één keer per jaar snoeien.

Leiplataan

Een andere boom die snel groeit, is de leiplataan. Deze boom heeft een heel ander uiterlijk dan de leilinde: hij heeft een lange stam, grote takken, bruine knoppen en vijflobbige bladeren. Hoewel hier ook verschillende soorten van bestaan, is vooral de Platanus Acerifolia uitermate geschikt voor het Nederlandse klimaat. Deze boom is namelijk erg winterhard. Maar let op: u plaatst de leiplataan het liefst wél op een zonnige plek. Deze boom is bijvoorbeeld ook geschikt als dakplataan.

Leibeuk

De haagbeuk of leibeuk is een bladverliezende loofboom. Hij heeft frisgroene, geribde en dubbelgezaagde bladeren in de zomer die bruin/grijs kleuren in de herfst. Zeker de Carpinus Betulus is perfect geschikt als erfafscheiding. U snoeit deze leibeuk tweemaal per jaar: eind mei en in augustus. Wilt u wel een leiboom kopen, maar heeft u geen groene vingers? Bij een leibeuk heeft u weinig last van ziekten en insecten. Ideaal dus voor de hobbytuinier!

Leifruit

Zoekt u een leiboom, maar heeft u ook altijd al een eigen fruitboom willen hebben? U kunt beide ook combineren! Leifruit is eigenlijk een normale fruitboom waarvan u de takken horizontaal leidt. Zo heeft u prachtige bloesem in de lente en met een beetje geluk én geduld heerlijk fruit in de zomer. Bijvoorbeeld de appel, peer, pruim en kers zijn populaire leibomen met fruit.

Veldesdoorn

Wilt u een leiboom kopen met mooie, diepgroene bladeren? Dan zit u bij de veldesdoorn goed. Het prachtige drie- tot vijflobbige blad staat erg mooi bij een moderne tuininrichting. Kiest u voor de Acer Campestre, dan heeft u veel vrijheid in plaatsing. Deze veldesdoorn verdraagt namelijk zowel hitte als schaduw. Ideaal dus wanneer uw tuin aan de Noordkant zit, maar ook prima in de fellere, warme zon.

Leibomen kopen bij Vinkbomen

Weet u al of u gaat voor een leilaurier, een leilinde of bijvoorbeeld een leiplataan? Bij Vinkbomen vindt u een uitgebreid assortiment met veel verschillende leibomen. Deze bomen zijn allemaal tussen de 120 en 200 cm hoog. Hierdoor passen ze perfect bij iedere gewenste toepassing.

Over de auteur