Prei planten; moestuinieren voor gevorderden. Prei is misschien niet de eenvoudigste gewas om te kweken maar als je het genoeg liefde, aandacht en verzorging geeft kan je al na enkele maanden profiteren van de vruchten die deze plant afwerpt. Prei is een uiterst veelzijdige en praktische groente die, zolang ze in de juiste grond geteeld wordt, goed en snel groeit. Meestal heeft prei de grond voor een relatief lange tijd nodig, maar kan dan wel van de herfst tot zelfs als winterprei geoogst worden.

Alles over preiplanten

Prei kan bijna het hele jaar door gekweekt worden en er zijn zelfs verschillende soorten: vroege prei, herfstprei, winterprei en zomerprei. Als je nog maar net begonnen bent met kweken dan is zomer- of herfstprei de beste keuze.

Eerst en vooral moet je in februari de prei zaaien in bakjes tot één centimeter diep. Gedurende de kweekperiode moet de grond vochtig gehouden worden, en in de zomer kan je ook bijvoorbeeld buiten prei planten in juli.

Verschillende prei soorten

Er zijn een aantal prei soorten waaruit je kan kiezen en een duidelijk overzicht daarop is dan ook belangrijk:

– Carlton prei: dit is een vroeg ras met een erg goede smaak en een snelle groei
– Apollo prei: levert een hoge opbrengst vanaf december, heeft en blauwgroene kleur en is uiterst goed bestand tegen zogenaamde ‘preiroest’.
– Toledo prei: een preisoort met lange, witte schachten en gemakkelijk te oogsten, laat in het seizoen. Deze prei heeft een erg grote opbrengst.

Prei uitdunnen en verspenen

Na drie maanden komen de gezaaide planten naar buiten en de in volle grond geplaatste planten mogen nu reeds uitgedund worden. De dikste en sterkste preiplanten laat je dan nog staan. De andere plantjes kun je eventueel verpotten of verplaatsen.

Het oogsten van de plantprei

Prei is zo bijzonder, juist omdat je het gewas bij het kweken eigenlijk twee keer moet oogsten. Als de planten ongeveer zo dik zijn als een potlood wordt de plantprei geoogst. Daarna moet je het bovenste deel van het groen afknippen. Graaf vervolgens plantgaten, zo’n 15 centimeter uit elkaar en tot 20 centimeter diep, waarin je elke preiplant apart plaatst. Het gat hoeft zelfs niet gedicht te worden met aarde: het volstaat ruimschoots om de prei gewoon veel water te geven!

De verzorging van prei

Natuurlijk kan je prei een beetje helpen bij de groei door bij de aanvang van het proces de sprietjes te ondersteunen met een stokje waaraan een ringetje hangt. Op die manier kan de prei doorheen het ringetje groeien zodat het recht blijft staan op winderige en regenachtige dagen. Tenslotte is het belangrijk om te weten dat prei behoorlijk veel water nodig heeft!

Het oogsten van prei

Prei kan voor de tweede maal geoogst worden vanaf september tot en met december, door ze uit te spitten. Prei smaakt natuurlijk het lekkerst als hij heel vers is, maar ook gesneden in ringetjes kan hij lang bewaard worden, bijvoorbeeld in de vriezer. Zo kan je naderhand nog altijd ovenschotels en soep maken met je zelfgekweekte prei!

Over de auteur