Bij Tuinweb.com houden we jou graag op de hoogte over alle trends op het gebied van ‘buiten’. En laten we nu iets super gaafs tegengekomen zijn, waar we jullie graag wat meer over vertellen, dat zowel geschikt is voor binnen als buiten: Verouderde eiken balken. Wij kwamen deze producten tegen bij EIKENvakman.nl en hebben meteen gevraagd om ons – en jullie – hier wat meer over te vertellen…

Oude eiken balken bij EIKENvakman.nl.

Allereerst even meteen iets duidelijk maken, oude eiken balken van EIKENvakman.nl zijn geen ‘echte’ oude balken! Wij verouderen ‘nieuwe’ eiken balken, dus je krijgt topkwaliteit eiken balken met een mooie ‘oude eiken look’, voor een schappelijke prijs. Wij verouderen de eiken balken in eigen beheer, met de hand en op ambachtelijke wijze. 

Verouderen, hoe werkt dit?

De basis van onze oude eiken balken zijn rustiek eiken balken ad 20-25%. Ad staat voor ‘aangedroogd’, en 20-25% staat voor het vochtpercentage van het eikenhout. Dit betreft eikenhout (met een vochtpercentage) dat met name voor buiten gebruikt wordt. Ook onze verouderde eiken balken – met name de geborstelde en geschaafde variant – wordt ook veel voor buiten gebruikt. Vooral bij het realiseren van een landelijke terrasoverkapping bijvoorbeeld, zijn onze verouderde balken erg populair.

De balken worden allereerst met de hand geschaafd, waarbij een natuurlijke vormgeving gerealiseerd wordt. Vervolgens wordt de balk opgeborsteld, zodat de nerven mooi geaccentueerd worden. Daarnaast kun je de verouderingsmethode vervolgens uitbreiden met ‘roken’, voor die bijzondere ‘oud eikenhout’ kleurtint en eventueel aanvullend nog een behandeling met whitewash olie. Hierbij trekt de whitewash mooi in de nerven, voor een extra bijzonder accent.

Voor binnen & buiten.

Maar onze oude eiken balken ook veel voor binnen gebruikt worden, willen wij graag duidelijk aangeven dat dit geen gedroogd eikenhout is. Dit eikenhout is dus niet te vergelijken met bijvoorbeeld onze eiken tafelbladen. De oude eiken balken zullen zeker bij verwerking binnen altijd nog gaan werken. En met werken bedoelen wij actief ‘bewegen’, oftewel krimpen, scheuren en vervormen. Hier moet je dus zeker even rekening mee houden 

Voor een landelijk & stoer accent.

Of je deze balken nu voor binnen of buiten wilt gebruiken, deze oude balken combineren een natuurlijke, warme en sfeervolle uitstraling met een stoer en rustiek accent. Onze oude eiken balken worden met name voor ‘zichtbaar constructiewerk’ gebruikt, met name in de woonkamer en de keuken. Maar ook steeds vaker worden onze eiken balken gebruikt voor het vervaardigen van een stoere overkapping!

Over de auteur