Wil je je tuin verfraaien met een vijver? Dan is het raadzaam om je vooraf goed in de mogelijkheden te verdiepen. Vijvers zijn er namelijk in vele soorten en maten én in verschillende prijsklassen. Wil je bijvoorbeeld een vijver om in te zwemmen of om vissen en planten in te houden? Ben je nieuwsgierig naar de verschillende kosten bij het aanleggen van een vijver? In dit artikel lees je meer over de meest populaire vijvers.  

Soort vijver met kosten

Wanneer je een vijver laat aanleggen, is de keuze voor het soort vijver het meest bepalend voor de prijs. Voordat je een vijver gaat aanleggen, is het verstandig om na te denken of je planten, vissen of beide in jouw vijver wilt hebben. Dit is namelijk van invloed op de bouw en de kosten van de vijver.

Zwemvijver

Allereerst is er de zwemvijver, een vijver waarin je ook kunt zwemmen. Het is belangrijk dat je naast de zwemvijver een vijver met planten aanlegt, zodat het zwemwater gefilterd wordt. De kosten van de zwemvijver beginnen bij € 25.000,-.

Koivijver

Een andere populaire vijver is de koivijver, een vijver met Japanse Koikarpers. In deze vijver vind je alleen drijvende planten, aangezien de karpers andere planten opeten. De karpers hebben een hoogwaardige, dure filterinstallatie nodig om gezond te blijven. De kosten voor een koivijver met een inhoud van ongeveer 10 m3 liggen gemiddeld tussen de € 4.000,- en € 5.000,-.

Siervijver

Je kunt ook een siervijver nemen. Dit is een vijver met zowel sierlijke planten als vissen. De siervijver geeft je tuin net dat beetje extra. Deze vijver, inclusief planten en eventueel vissen, kost gemiddeld tussen de € 2.000,- en € 3.000,-. Het is belangrijk dat je voor vissen kiest die geen planten eten, bijvoorbeeld de goudwinde, de sarasa en de goudelrits.

Natuurvijver

Tot slot is er nog de biologische natuurvijver. Dit is een vijver met alleen planten. In deze vijver heeft de natuur het voor het zeggen. Ook al heb je zelf geen dieren in je vijver geplaatst, de beplanting trekt veel dieren aan, zoals kikkers en verschillende insecten. Voor de natuurvijver betaal je gemiddeld tussen de € 1.000,- en € 2.000,-.

Spiegelvijver

Ook de spiegelvijver is erg populair. Dit is een vijver die bestaat uit strakke vormen en is erg ondiep. Doordat het water reflecteert als een spiegel lijkt je tuin groter. Het is belangrijk dat je water helder is, anders verdwijnt het effect van de spiegel. De prijs voor de aanleg van een spiegelvijver ligt aan de vorm, de diepte en de afwerking. De prijs voor de vijver ligt dus aan je smaak.

Benodigdheden

Om de vijver goed te onderhouden, heb je verschillende apparatuur nodig. Denk hierbij aan vijverfolie, afrastering en vijververlichting. Ook de vijverpompen en vijverfilters mag je niet vergeten. Voor het uitgraven van de vijver heb je een grote schep nodig en zand om de vijver mee te vullen. Naast de benodigdheden voor de aanleg en onderhoud van jouw vijver, kun je de vijver ook meer uitstraling geven met bijvoorbeeld een waterval, fontein of beekloop. Kijk voordat je begint met het aanleggen van je vijver ook of je een vergunning nodig hebt.

Persoonlijke lening

Zoals je hierboven hebt gelezen, kunnen de kosten voor het aanleggen van een vijver hoog oplopen. Niet iedereen heeft een extra potje achter de hand. Een alternatief is daarom een lening afsluiten, zoals een persoonlijke lening. Je leent dan in een keer een bedrag en dit betaal je terug tegen een vaste rente binnen een afgesproken termijn. Je weet dan precies waar je aan toe bent. Een vijver aanleggen in je tuin is een een eenmalige investering waar je, zolang je in hetzelfde huis blijft wonen, ontzettend veel plezier aan hebt.

 

Over de auteur