Het wordt steeds kouder, de eerste vorstnachten zijn een feit en ook zijn sommige mensen al in een witte wereld ontwaakt: de winter is echt aangebroken. Als je dit nog niet had gedaan is het nu zeker tijd om je tuin winterklaar te maken. Dit is belangrijk zodat al jouw planten de winter kunnen overleven en ze in het voorjaar weer mooi opbloeien. Het beste is om dit al in oktober of november, voor de eerste vorst, te doen, maar had jij dat dit jaar nog niet zo op het oog, dan moet je snel aan de gang!

Opruimen en snoeien

Zorg dat je alle blaadjes bij elkaar veegt. Hoewel er natuurlijk altijd nieuw blad zal vallen, is het goed om zoveel mogelijk blad weg te halen. Zo zal jouw mooie stoep minder snel verkleuren. Dit geldt ook voor het gras: laat je het blad liggen, zal het op deze plekken vergelen, maar als je het weghaalt is de kans groter dat het mooi groen blijft. Verder kun je vorstgevoelige planten afdekken om ze zo tegen de kou te beschermen. Snoei alle bomen en planten kaal, zodat je minder last hebt van blad en ze in het voorjaar weer mooi kunnen bloeien.

Winterplanten

Vind je de tuin eigenlijk een beetje saai, zo zonder de felgekleurde voorjaarsbloemen? Gelukkig zijn er ook winterharde planten te koop, die je mooi in potten kunt planten. Omdat de grond nu al koud is, is het misschien niet zo handig om de planten nog direct in de tuin te planten, maar je kunt wel je plantenbakken uit de schuur halen en deze met potgrond vullen. Zo kun je toch nog van de vrolijke winterplanten genieten.

Voorbereiden op het voorjaar

Hoewel je de grond in de winter beter met rust kunt laten en het zonde is om bijvoorbeeld graszaad te planten, kun je al wel vast nadenken over het voorjaar. Wil je nieuw gras gaan leggen, is het langzaam tijd om dit concreet te maken en bijvoorbeeld te bepalen waar en hoeveel oppervlakte. Zo kun je van het voorjaar meteen aan de slag.

Ook is het goed om er een idee van te hebben met welke mest je de tuin kunt bemesten. Vooral als je nog niet heel lang een eigen tuin hebt, heb je waarschijnlijk geen idee welke mest je moet kiezen uit het grote aanbod. Zorg er daarom voor dat je je hier nu alvast in verdiept, zodat je in het voorjaar de juiste bemesting kunt kopen. 

Wil je graag een nieuwe bodembedekker, plantenbakken of een moestuin aanleggen? Eventueel kun je hiervoor de spullen alvast aanschaffen, zodat je zo gauw de vorst uit de grond is, kunt beginnen. Kijk eens op 123natuurproducten voor een groot aanbod aan tuinproducten. 

Over de auteur