Of je nu op het platteland woont of in het centrum van een grote stad, vrijwel iedereen heeft wel eens last van insecten in en rondom het huis. Vooral in het voorjaar en in de zomer kunnen insecten behoorlijk veel overlast bezorgen. Gelukkig zijn er tal van tips om deze overlast zoveel mogelijk te beperken. Maar welke tips dan precies? Kun je voorkomen dat er veel insecten richting je huis komen en zijn er ook manieren om ze buiten te houden? Hieronder worden tal van handige tips gegeven!

Insecten rondom je huis

Insecten rondom je huis kun je eigenlijk niet voorkomen. Wel kun je de komst van insecten in veel gevallen minimaliseren. Muggen komen bijvoorbeeld op stilstaand water af. Als je er voor zorgt dat er rondom je huis en in de tuin weinig stilstaand water te vinden is, heb je ook minder last van muggen. Voorkom bijvoorbeeld een volle regenton en giet bloempotten leeg wanneer het geregend heeft. Eerder schreven we ook al over muggenwerende planten die het aantal muggen in de tuin ook aanzienlijk kunnen verminderen.

Voorkom dat insecten binnen komen

Dat klinkt natuurlijk heel logisch maar het heeft meer voeten in de aarde dan je denkt. Allereerst is het van belang om alle openingen in je huis af te sluiten. Bij de ramen kun je bijvoorbeeld gebruik maken van insectenhorren van VELUX. Daarmee zijn je ramen goed afgesloten en kan er toch nog frisse lucht naar binnen zodat je niet alles hermetisch af hoeft te sluiten. Let ook op de deuren. Er zijn verschillende manieren om deze goed af te sluiten, maar het allerbelangrijkste is eigenlijk dat je de deur niet open laat staan en deze direct afsluit.

Maak je huis winterklaar

Met de insectenhorren van Velux en een goede afsluiting van de deuren in je huis, voorkom je de grootste invasie van insecten. Je houdt er echter niet alles mee tegen. Zeker wanneer de herfst zijn intrede doet, zoeken veel insecten onderdak. Het is daarom verstandig om je huis winterklaar te maken. Kijk goed naar gaatjes en mogelijkheden voor insecten om je huis binnen te dringen en probeer deze zoveel mogelijk af te sluiten. Daarmee houd je niet alleen de insecten buiten, maar verbeter je ook nog eens de isolatie van je huis. Kijk ook goed naar de openingen bij kruipruimtes en de afdichtingen rondom de deuren van een huis. Kijk ook goed naar de ventilatie openingen op de zolder en houd ook de dakrand goed in de gaten. Zodra er rottend hout te zien is, vervang je dit. Dat is namelijk de ideale plaats voor insecten.

Overige tips

Om insecten bij je huis weg te houden, bewaar je het vuilnis zover mogelijk bij je huis vandaan. Zorg ook dat eventuele planten en bloemen in de tuin niet te dicht bij huis staan. Controleer en reinig de regenpijpen en dakgoten met regelmaat omdat opgehoopt afval insecten aantrekt. Voorkom ten slotte dat je teveel rommel in je tuin en rondom het huis bewaard. Denk daarbij aan stenen, palen of oude platen. Ook in dat geval heb je namelijk meer kans op insecten.

 

Over de auteur