Het is zomer en dat betekent mooi weer, maar jammer genoeg ook weer tekenalarm. Teken zitten niet alleen in bossen en velden, ook in jouw tuin settelen ze zich graag. Ook honden of katten komen er regelmatig mee thuis. Het is heel belangrijk om teken op afstand te houden. Deze venijnige beestjes kunnen namelijk de ziekte van Lyme overdragen en dat wil je natuurlijk graag voorkomen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om teken uit je tuin te houden. Met deze vier tips verklein je de kans dat teken jouw tuin als een huis gaan zien!

1. Maai het gras

Teken houden van lang gras. Ze klimmen naar boven en wachten tot jij of je huisdier langsloopt. Met de hulp van een grasmaaier krijgen teken geen kans. Haal ook losse bladeren weg en knip je struiken regelmatig bij. Let er ook op dat er geen takjes over je gazon hangen. Op die manier kunnen teken zich nergens verstoppen en kom jij niet voor onaangename verrassingen te staan.

2. Stapel hout achterin je tuin

Nog een plek waar teken zich graag verstoppen: hout. Heb je stookhout in je tuin liggen? Probeer het dan zo ver mogelijk van je huis te stapelen en probeer het droog te houden. In bossen zitten teken graag op vochtige boomstronken terwijl ze droge en zonnige plekken vermijden. Stapel je hout bij voorkeur op een verhoogje, zoals bijvoorbeeld een palette. Als het hout niet rechtstreeks op je gazon ligt, kunnen teken er moeilijker bij.

3. Leg een grindpad aan

Teken houden er niet van om over grind te kruipen want dit doet pijn aan hun pootjes. Daarom is het een goed idee om zoveel mogelijk grind rondom het gazon te leggen. Zo weet je zeker dat deze kleine beestjes je tuin niet binnenkomen. Ligt je tuin vlak naast een bos? Ook dan is het slim om een grindpad aan te leggen. Door deze tussenruimte creëer je een afstand van het bos en wordt het voor teken een stuk lastiger om je tuin te bereiken. Houd speeltoestellen, tuinmeubelen en terrassen uit de buurt van de tuinranden en bomen. Plaats deze liever op een zonnige plek in de tuin.

4. Neem kippen

Een laatste manier om teken uit je tuin te houden is door kippen aan te schaffen. Kippen staan erom bekend dat ze alles eten. Dat ze ook dol zijn op teken komt dus goed uit! Door een paar kippen in de tuin te zetten, weet je zeker dat de teken binnen no time opgegeten zijn. Nog een voordeel van een kip als huisdier: je hebt op zondag verse eitjes die je lekker kunt opeten bij een ontbijtje in je teekvrije tuin!

Over de auteur