Onkruid verwijderen, het is een vervelend klusje waar geen enkele tuinier aan ontsnapt. Gelukkig bestaan er een aantal manieren om onkruid op een gemakkelijke manier te verwijderen. Zo kan je meer tijd besteden aan de rest van je tuin zodat je er in de zomer optimaal van kunt genieten. Want geef toe, dat willen we toch allemaal? 

Onkruid verwijderen: snel wezen is de boodschap

Ook al zie je er misschien als een berg tegenop, toch is het aangeraden om onkruid zo snel mogelijk te verwijderen. Onkruid steelt namelijk alle voedingsstoffen die bloemen en planten nodig hebben. Bovendien zal je de behandeling regelmatig moeten herhalen om je tuin onkruidvrij te houden.

Onkruid in gazon verwijderen

Droom je van een mooi, groen gazon maar gooien mos en onkruid roet in het eten? Dit kan je eraan doen! Gebruik allereerst een mosvreter. Dit is een ecologisch product dat de bodem niet aantast. Doe een beetje van het product bij het water in je gieter, en besproei het mos in je gazon. Wanneer het mos daarna bruin is geworden, kan je het gemakkelijk verwijderen. Maai je gazon ook regelmatig kort. Door voor het maaien al even met een hark over je gazon te gaan, kan je plat groeiend onkruid reeds opharken.

Onkruid tussen planten verwijderen

Onkruid tussen planten verwijderen

Niemand zit er op te wachten dat zijn prachtige, kleurrijke border wordt overwoekerd door onkruid. Hier volgen een aantal tips! Besproei het onkruid met een ecologische verdelger. Kies bij voorkeur een product met wortelwerking voor het snelste resultaat. Let op: doe dit wanneer er weinig wind is zodat er niet te veel van het product op de andere planten komt.  

Een tweede optie is schoffelen, met een schoffel snijd je het onkruid gemakkelijk af. Tenslotte kan je ook wieden met de hand. Dit is niet het leukste werkje, maar wel de beste methode. Wied onkruid bij voorkeur na een flinke regenbui of als de grond nat is, dan komen de wortels gemakkelijker los!

Onkruid tussen tegels verwijderen

Onkruid groeit op de meest vervelende plekken dus ook tussen de terrastegels of tegels van je tuinpad. Een eerste manier om onkruid tussen tegels te verwijderen is met een elektrische onkruidverbrander. Let wel op in de buurt van houten schuttingen zodat je geen brand veroorzaakt. Een tweede manier is om er kokend water over te gieten. Om ook de wortels te beschadigen, moet je dit een aantal keer herhalen. Ga je een nieuw tuinpad of terras aanleggen? Leg dan een worteldoek onder de tegels, hierdoor krijgt onkruid geen kans!

Onkruid tussen tegels verwijderen

Beter voorkomen dan genezen

Jammer genoeg kan je onkruid niet helemaal voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen. Veeg geregeld je terras en tuinpad. Borstel zand tussen de voegen van je tegels of kies voor speciaal, waterdoorlatend voegsel. Koop anti-mos en anti-kruid bemesting voor je gazon. Leg bodembedekking tussen je planten. Deze laag remt niet alleen de groei van het onkruid maar verbetert ook de bodemstructuur en vochtregulatie. Handig meegenomen dus! 

Tenslotte kan je bodembedekkers planten. Naast deze bodembedekking kan je ook plantjes kopen die de bodem bedekken. Je hoeft ze maar één keer te planten, daarna breiden ze vanzelf uit en krijgt het onkruid geen kans meer. Veel succes!

Lees ook: Zo creëer jij een onderhoudsvriendelijke tuin

Over de auteur