Hier is eigenlijk maar één goed antwoord op: in de herfst. Wanneer er naar de plant gekeken wordt kan er het beste in de herfst of winter gepoot worden. De winter is echter niet altijd even praktisch, want als er sneeuw ligt of als de grond bevroren is, moet het planten even uitgesteld worden. Het is ook mogelijk om taxus in de lente te poten. Hoe eerder de planten in de lente geplant worden des te beter. Dit heeft met de waterhuishouding van de plant te maken.  

Waterhuishouding 

Bij het bepalen van de beste pootperiode voor de taxus, speelt de waterhuishouding van de planten een belangrijke rol. Wortels nemen het water uit de bodem op en de bladeren verdampen het water. Dit is de reden waarom een plant in de zomer meer water nodig heeft dan in de winter. Bij hoge temperaturen verdampt er meer water. En wanneer het koud is verdampt er niks. Er verdwijnt geen water meer uit te bladeren en de wortels hoeven dan ook niks meer op te nemen. In de plantenwereld wordt er dan gesproken over een stilstaande sapstroom. 

taxus poten

Wortels 

Er zijn bomen die niet meer verplant mogen worden wanneer de sapstroom weer is begonnen. Bij een taxus kan dit wel, maar dit is niet bevorderlijk. Doordat de taxus uit de grond is gerooid zijn de wortels beschadigd. Beschadigingen aan de wortels zijn namelijk niet te voorkomen. Doordat de plant wortels mist kan hij bij hoge temperaturen niet genoeg water opnemen en zal hij uitdrogen. In dit geval is de aangroei van de wortels een beperkende factor en zal groei achterblijven.  

Water 

Water zelf kan ook een beperkende factor zijn. Dit maakt het poten van taxus in de zomer maar ook in de late lente risicovol. In deze periode kan de plant namelijk niet voldoende water uit de grond opnemen, omdat er simpelweg te weinig water aanwezig is. De herfst is de natste periode van het jaar in Noordwest-Europa. Bij het poten van taxus in de herfst is water als beperkende factor daarom uitgesloten. Door de taxus in de herfst te poten, heeft de taxusplant bovendien alweer een half jaar de tijd gehad om nieuwe wortels te maken, voordat het zomer is. Hierdoor zal hij in de zomer mooier groeien dan een plant die in de lente is geplant.  

Bij TaxusTopper geloven ze erin dat door goede uitleg, duidelijke communicatie en goede kwaliteit planten iedereen een haag kan poten. Naast topkwaliteit Taxus baccata voor de scherpste prijs, biedt TaxusTopper u ook altijd persoonlijk advies. Of het nu gaat om vragen gericht op de plantperiode, bodemcondities of onderhoud, zij helpen u graag op weg. Hier kunt u de Taxus baccata bij TaxusTopper bekijken en bestellen.  

Over de auteur