Het lenteseizoen staat in het teken van een nieuwe start en opruimen na de sombere wintermaanden, en terwijl we door onze schoonmaak agenda voor het huis ploegen, moet je je meteen afvragen hoe zit het met de tuin. Die kan namelijk vaak erg rommelig uit de winter komen. Dan hebben we het over de flora en fauna, als dat eenmaal in orde is wil je de rest van de lente en zomer je tuin natuurlijk opgeruimd houden en daar heb je allerlei opties voor, van verschillende ideeën voor het opbergen van tuinkussens tot een schoon hout hok. Hier zijn enkele tips van de experts om je tuin op te ruimen en hem mooi en opgeruimd te houden voor de zomer. 

Houd alles netjes

Wat het seizoen ook is, je tuin of terras, voor- en achterkant, moet zo netjes mogelijk worden gehouden. Bladeren en vuil kunnen problemen veroorzaken, dus voer een dagelijkse inspectie uit en veeg alles wat je tegenkomt op. Het is het hele jaar door erg belangrijk om ervoor te zorgen dat bloembedden goed gewied zijn, gebruik schors om het onkruid te onderdrukken en de bedden netjes te houden. Gazons moeten ook regelmatig worden gemaaid en heggen gesnoeid. Zorg ervoor dat de erfafscheiding netjes is en ook goed wordt onderhouden.

Voortuinen maken deel uit van de aantrekkingskracht van een huis, dus ook hier is tuinonderhoud belangrijk, vooral als jouw voortuin de neiging heeft om zwerfvuil van de straat vast te houden. En vergeet niet om de vuilnisbakken op een onopvallende plek neer te zetten, zodat ze de sfeer niet verpesten. 

Kleed je tuin aan 

In de zomermaanden is het gemakkelijker om je tuin er op zijn best uit te laten zien door hangmanden, potten met planten, meubels en apparatuur zoals barbecues te gebruiken. Deze zorgen niet alleen voor kleur en charme, ze creëren ook een gastvrije ruimte voor gasten. 

Houd alles in goede staat 

Als u een schuur hebt, zorg er dan voor dat deze netjes en opgeruimd is, met werkende deuren en sloten en geschilderd en behandeld houtwerk. Bij een broeikas moet je er, ook als je hem niet gebruikt, zeker van zijn dat er geen gebroken glas is en dat hij er veilig bij staat. Als het erg vervallen is, is het misschien beter om het volledig te verwijderen en de basis te gebruiken als een afgezet gebied voor potten met planten. Smeer eventuele piepende poortjes in en zorg er wederom bij poorten en schuttingen voor dat het houtwerk behandeld of geverfd is. 

Ruim de rommel op

Ruim alle bijgebouwen, garages, schuren en kassen op. Verwijder het puin en de rommel. Bewaar dingen in opbergdozen, label ze en verwijder stof en spinnenwebben. Ruim al het buitenspeelgoed op, dit kan vervelend zijn voor het oog, dus zorg ervoor dat er een plek is om ze op te bergen wanneer ze niet in gebruik zijn en gooi alle spullen weg waar je kinderen niet meer mee spelen. Je kunt het misschien deels opruimen en deels online verkopen om wat extra geld te verdienen.

Maak je tuin schoon

Alles ziet er beter uit als het is schoongemaakt. Er zijn tal van gespecialiseerde schoonmaak materialen en gereedschappen beschikbaar om terrassen en meubels sprankelend schoon te krijgen. Als je huisdieren hebt, ruim dan ook alle rommel daarvan op. 

Grote schoonmaak

Na de strenge winter en maanden van gebrek aan zonneschijn, ziet de tuin er misschien een beetje verwaarloosd uit. Een voorjaarsschoonmaak zorgt ervoor dat je een leeg canvas hebt voor de warmere maanden die voor je liggen. Het is belangrijk om de tijd te nemen om alle rotzooi op te ruimen, inclusief dode takken, bladeren en ander afval. 

Over de auteur