Hekwerken met een klassiek design

Je tuin is je eigen fijne plekje om te ontspannen. Hier kom je samen met vrienden en familie om van de zon te genieten en kan je uren zonnebaden. Of je nu een grote of kleine tuin hebt: het is wel zo prettig wanneer je je tuin netjes af kunt bakenen. Dit is niet alleen voor je eigen privacy en veiligheid, maar zorgt er ook voor dat je tuin een echt geheel vormt. Er zijn talloze manieren om je tuin te voorzien van een mooie omheining. Tuinhekken zijn echter de meest populaire vorm. Je kunt ze gebruiken in de voor- en achtertuin en ze hebben een prachtige klassieke uitstraling.

Een tuinhek van metaal

Wanneer je overweegt om je tuin af te bakenen met nieuwe tuinhekken, kom je voor de vraag te staan welke materialen je moet gebruiken. Er zijn over het algemeen twee verschillende materialen waar je tussen kunt kiezen: hout en metaal. Metalen hekken zijn uiteraard ontzettend sterk. Ze kunnen vrijwel alle weersomstandigheden aan en blijven er lange tijd goed uitzien. Dat is de reden waarom veel mensen voor dit materiaal kiezen. De lange duurzaamheid van metaal is namelijk een groot pluspunt. Het metaal kan bovendien allerlei verschillende vormen aannemen, waardoor er prachtige tuinhekken verkrijgbaar zijn van dit materiaal. Deze hekken worden ook in verschillende kleuren gemaakt, dus het is mogelijk om een versie te kiezen die de inrichting van de tuin accentueert.

tuinhek

Klassiek hout

Een nadeel van metalen hekken is dat veel mensen ze te modern en kil vinden ogen. Vooral in contrast met de prachtige natuur in je tuin kan een metalen hek er vreemd uitzien. Dat is de reden waarom hout nog steeds een populaire keuze is. Het is namelijk een natuurlijk materiaal dat automatisch bij de rest van de tuin aansluit. Ook deze hekken worden in verschillende vormen en stijlen gemaakt. Het onderhoud van een houten hek kan wat veeleisender zijn dan het onderhoud van metalen hekken. Toch zijn er manieren waarop je het jezelf wat makkelijker kunt maken. Sommige houten hekken zijn namelijk voorzien van een beschermende coating. Deze coating zorgt ervoor dat het hout langer mooi blijft. Geverfd hout blijft bovendien langer goed, aangezien de verf als een beschermingslaag dient. Het is dus altijd verstandig om voor een gekleurd houten hek te kiezen.

Welke vormen?

Natuurlijk zijn het materiaal en de kleur van een hek niet de enige zaken waar je op let. De vorm van een tuinhek is namelijk ook ontzettend bepalend. Je kunt kiezen voor een klassieke vorm, zoals die van een hek dat bestaat uit verschillende witte planken. Er zijn ook variaties te vinden op deze klassieke hekken, zoals hekken met een iets gedetailleerder design en planken in verschillende lengtes en vormen. Wil je graag een natuurlijk ogend hek? Dan kan je kiezen voor een borderrol gemaakt van hout of andere natuurlijke materialen zoals bamboe. Deze tuinhekken gaan helemaal op in de rest van je tuin, wat goed past bij rustieke en authentieke tuinen.

Over de auteur