Iedereen weet dat buiten zijn gezond voor je is. Niet voor niets dat zoveel mensen ervan genieten om in de tuin te werken. Het kan daarnaast ook erg interessant zijn om je te verdiepen in het tuinieren en bijvoorbeeld je eigen groente en fruit te gaan kweken. Ga je dat doen, dan kun je duurzaam tuinieren overwegen. Hoe kun je duurzaam tuinieren? horen we je vragen. Een duurzame tuin is een milieuvriendelijke tuin. Waar voor de aanleg van de tuin gekozen wordt voor duurzame en verantwoorde materialen, zoals hout, bamboe en kokos. Maar waar moet je allemaal aan denken als je duurzaam gaat tuinieren?

Zorg dat je goed gereedschap hebt

Welke gereedschappen zijn handig voor tuinieren? Als eerste is het, net als voor tuinieren in het algemeen, belangrijk om het juiste gereedschap te hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar de gereedschapssets van Engelbert Strauss, dan heb je met één aankoop direct al het gereedschap in huis wat nodig is. Je zult zien dat het een stuk prettiger werkt met professioneel gereedschap, of het nu om een spade, een tang een grasmaaier of een elektrisch snoei apparaat gaat. Dan naar de duurzame tuin zelf.

Stop als eerste met spitten en schoffelen als je een duurzame tuin wil. De bodem bestaat uit een perfect op elkaar ingespeeld systeem, en dat verpest je door dit telkens weer overhoop te gooien. Daarmee verstoor je het bodemleven en verarm je de grond. Bovendien groeit er juist sneller onkruid in omgespitte grond en komt er veel CO2 bij vrij. 

Zorg voor een gezonde bodem

Beter kun je een laag organisch materiaal aanbrengen op de grond. Doe je dit met compost, dan kun je daarmee het onkruid onderdrukken en houdt de bodem meer vocht vast, waardoor je minder vaak moet sproeien. Voor je het weet gaan er wormen, bacteriën en schimmels leven, die super goed zijn voor de tuin. 

Laat jij je tuin organisch ontstaan, door steeds iets nieuws te planten, of maak je eerst een plan? Het is namelijk mogelijk om altijd iets in bloei te hebben. Je kunt hiervoor een kalender maken, waarbij je voor elke maand kijkt wat er die maand in de bloei springt. 
Maak je hier een gebalanceerde selectie uit, dan komt het zeker goed met al die bloemen en beestjes in jouw tuin. 

Plant de juiste planten

Door de juiste planten te kopen, wordt ook de natuur daar beter van. Denk daarom ook eens aan inheemse planten, die hier al duizenden jaren voorkomen en onderdeel uitmaken van ons natuurlijke ecosysteem. Veel insecten zijn namelijk afhankelijk van specifieke planten, en laat die nu meestal inheems zijn. Veel hiervan bloeien ontzettend lang en zijn ook nog eens gemakkelijk te onderhouden. 

Zelfs in de kleinste tuin of balkon kun je zelf compost maken. Er zijn natuurlijk wel enkele zaken waar je op moet letten als je compost gaat maken. Let bijvoorbeeld op de juiste verhouding: niet alleen maar droge takjes, en ook niet alleen maar oude groenten. Leg je composthoop niet op een gesloten ondergrond, zoals tegels. Bijna al je plantaardige keukenresten kun je op je composthoop gooien, maar pas op met snoeiafval.

Een belangrijk onderdeel van duurzaam tuinieren is dat je niet te afhankelijk bent van aankopen. Door de basis goed onder de knie te krijgen, maak je van een enkele plant een hele groep, verzamel je zelf zaadjes die jouw tuin vullen met bloeiende planten, en door precies te weten hoe je water geeft, bespaar je water en gaan je planten diep wortelen.

Over de auteur