Heb jij voederplaatsen in de tuin? Dan zullen de vogels je heel erg dankbaar zijn! Vogels gebruiken heel veel energie. Enerzijds om de winter te overleven en op temperatuur te blijven, maar ook in de andere seizoenen kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Vogels hebben eigenlijk het hele jaar door voedsel nodig en daar kan jij jouw steentje aan bijdragen. In dit artikel vertellen we in welk seizoen je vogels de juiste voeding geeft.

Vogels voeren in de winter

In de winter kan je makkelijk vogels voeren door vetbollen en vogelpindakaas op te hangen. De vetten in de vetbollen geven vogels extra energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Handig om te weten is dat (ongezouten) pinda’s ook deze vetten bevatten, waardoor het een ideale energiebron voor vogels is. 

Let op: geef vogels nooit gewone pindakaas uit de supermarkt. Kies altijd voor speciale vogelpindakaas. In de standaard pindakaas zit immers te veel zout. Vogelpindakaas bevat geen zout waardoor het gezonde voeding voor vogels is. 

Vriest het buiten? Dan maak je vogels heel erg blij met een bakje vers drinkwater. Soms vinden ze het ook leuk om in deze bakjes te badderen. Je hoeft niet bang te zijn dat de veren van de vogels hierdoor aan elkaar vriezen. De veren van vogels zijn van nature vet waardoor het water er zo vanaf rolt.

Vogelvoer pakket XL
Meer info over dit Vogelvoer pakket XL vind je hier
Vogels voeren set van 12x vetbollen
Vogelsvoer set van 12x vetbollen
vogelvoer vetbol in houder
Vogelvoer vetbol in houder
Mixed slinger
Mixed slinger
Best for Birds Vetbol
Best for Birds Vetbol
Buzzy bird voederstationBuzzy bird voederstation
Buzzy bird voederstation

Vogels voeren in de lente

Zodra de vorstperiode voorbij is en het lentezonnetje weer begint te schijnen, gaan vogels nestelen. Soms gebeurt dit wel twee keer per jaar. Dan worden de eerste eieren gelegd, uitgebroed en de kleintjes worden groot gebracht. 

In de lente gaan vogels op zoek naar eiwitten, welke in insecten, rupsen en wormen te vinden zijn. Helaas zijn deze eiwitten moeilijker te verkrijgen wanneer het enkele dagen na elkaar regent en waait. Daarom doe je er goed aan om de vogels ook in de lente te voeren  met meelwormen of speciaal 4 seizoenen vogelvoer dat extra eiwitten bevat.

het hele jaar door vogels voeren

Vetbollen, vogelpindakaas en ander vet voedsel, zijn minder geschikt voor de lente (ook voor de zomer trouwens). Dat komt doordat vetbollen dikwijls uitdrogen wanneer ze in het zonlicht hangen. Dit maakt het tevens een ideale plek voor bacteriën. Wil je deze toch nog ophangen? Let er dan altijd op dat ze in de schaduw hangen.

Vogels voeren in de zomer

Je verwacht het misschien niet, maar ook in de zomer hebben vogels nood aan eiwitrijke voeding zoals meelwormen en 4 seizoenen vogelvoer. Je mag dit in de zomer dus gerust blijven geven. 

Daarnaast kan je de vogels helpen door je tuin dikwijls te sproeien. Op die manier kunnen wormen gemakkelijker naar boven komen. Wat je ook kunt doen: zet een aantal extra bloeiende planten in de tuin om insecten aan te trekken.

Vogels voeren in de herfst

Tenslotte zijn we weer aangekomen in de herfst! En je raadt het al: ook in de herfst mag je vogels voeren. Zodra het buiten donkerder wordt, gaan vogels op zoek naar een vogelvriendelijke tuin om te overwinteren. Wanneer je al in de herfst begint met het voeren van vogels, dan is de kans groot dat ze gedurende de hele winter aanwezig blijven. In jouw tuin zijn namelijk heel wat lekkere dingen te vinden en dat vinden vogels geweldig.

In de herfst zijn vogels ook vaak op zoek naar vitaminerijke bessen. Heb je nog geen bessenstruik in je tuin staan? Dan is het nu misschien een goed moment om daar verandering in te brengen. In de herfst kan je natuurlijk ook vetbollen, vogelpindakaas en pinda’s buiten hangen. Let er wel op dat deze niet in de zon hangen om uitdroging en bacteriën te voorkomen.

vogels voeren in de winter

Lees ook: Vogel tegen raam gevlogen? Dit moet je doen!

Over de auteur