Velen van ons hebben een grasmat in de tuin. Vooral voor spelende kinderen is dit ideaal, maar ook als je geen kinderen hebt voegt het zeker wat toe aan je tuin. Nu is het niet altijd even makkelijk om die grasmat mooi te houden. Toch hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Goed onderhoud zorgt voor goed gras. Zorg dus dat je de beste grastrimmer hebt en lees onderstaande tips om het hele jaar te kunnen genieten van een gezonde, groene grasmat in de tuin!

Als het om gras gaat, weerspiegelt wat er boven de grond gebeurt, wat er onder plaatsvindt. Als de grasmat ligt op een gezonde grond, is het een stuk makkelijker om die grasmat gezond te houden. Verstandig is het dan ook om te weten wat voor grond je hebt. Je kunt tegenwoordig testkits kopen waarmee bijvoorbeeld de pH waarde van de bodem wordt vastgesteld. Als je weet wat de aarde onder jouw grasmat eventueel mist, kun je dat aan die aarde toevoegen en zorgen dat het gras zo optimaal mogelijk groeit. Neem daarbij aparte monsters voor probleemplekken, zoals kale plekken of delen met ongewenst mos. 

Zorg dat je de juiste voeding gebruikt

Met de testresultaten die uit bovenstaand onderzoek naar voren komen kun je dan bijvoorbeeld naar een expert en je laten bijstaan om de juiste voeding aan de grond toe te voegen. Gebruik bodemverbeteraars om het potentieel van het gazon te verbeteren. Kalk, bijvoorbeeld, herstelt de pH waarde van de bodem, zodat grassen volop beschikbare voedingsstoffen hebben.

Heb je kale plekken in je gazon? Zorg dan dat je je daar als eerste op focust. Als het echt een grote plek is, dan zul je nieuw zaad moeten strooien en met mest en eventuele andere voedingsstoffen ervoor zorgen dat deze plek weer gezond wordt. Is de plek ontstaan doordat er bijvoorbeeld te weinig zonlicht op komt, zorg dan dat je dat probleem ook aanpakt!

Koop het juiste gras

Er zijn verschillende grassoorten en net als tuin bloemen of struiken, variëren grassen in hun klimaat voorkeuren en toleranties voor droogte, schaduw en andere omstandigheden. Een voordeel van het kopen van zaad in plaats van graszoden is de uitgebreide keuze aan grassoorten met specifieke eigenschappen, van duurzaamheid tot textuur.

Of je nu nieuwe oppervlakten zaait, jouw gazon doorzaait of bestaand gras verdikt, timing is belangrijk bij het zaaien hiervan. Plan het zaaien zo dat het gebeurt op de de beste tijd om dit gras te planten. Plant het zaaigoed op de juiste manier en vermijdt de veelvoorkomende fouten bij het zaaien.

De juiste hoeveelheid stikstof is belangrijk voor een gezonde grasmat

Gazongrassen hebben goede voeding nodig. Stikstof is vooral belangrijk om een gazon weelderig, levendig en groen te houden. De cijfers op de etiketten van meststoffen geven de percentages aan van de werkelijke stikstof en andere voedingsstoffen die producten bevatten, zodat je het product kunt afstemmen op de behoeften van de grasmat. Wees echter voorzichtig: te veel of te vaak voeden doet meer kwaad dan goed. Stel een voedingsschema op dat voldoet aan de bemestingsbehoeften van het gazon en houd je eraan.

Uiteindelijk ontstaan op de meeste gazons onkruid en mos. Onkruid concurreert met grassen om voedingsstoffen, water en licht. Onkruid verwijderen is van belang. Leer daarom meer over veel voorkomende onkruiden op gazons en hoe je zogenaamde breedbladige onkruiden kunt doden.

Over de auteur