Is er een vogel tegen raam gevlogen? Wellicht ben je hard geschrokken van die luide bons tegen het raam. Wanneer de vogel niet direct weer wegvliegt, wil dat zeggen dat de schok vrij heftig was. Dikwijls veroorzaakt zo’n botsing een hersenschudding. Wat moet je doen om de vogel te redden? En nog belangrijker: hoe kan je voorkomen dat er vogels tegen het raam vliegen? Je leest het hieronder!

Waarom is de vogel tegen raam gevlogen?

Je zou misschien denken dat vogels zien dat er een raam is, maar dat is niet altijd zo. Ramen, en dan vooral die met dubbel glas, weerspiegelen de omgeving. Hierdoor kan de vogel denken dat de tuin gewoon doorloopt in het raam. Ook ruimtes waarbij ramen tegenover elkaar staan, zoals bij een veranda, kunnen ervoor zorgen dat de vogel tegen één van de vensters vliegt. Het diertje kan immers denken dat hij door de veranda heen kan vliegen, langs het ene raam erin en langs het andere venster er weer uit. Maar helaas is dat niet het geval.

Vogel tegen raam gevlogen

In de lente gebeurt het soms ook dat mannetjes hun spiegelbeeld gaan aanvallen. Ze doen dit omdat ze denken dat een andere vogel in hun territorium wilt komen. De mannetjes gaan dan vechten tegen het raam waardoor ze zichzelf kwetsen. Zodra het broedseizoen start, stopt dit dikwijls wel. 

Wat moet je doen als de vogel gewond is?

Wanneer er een vogel tegen het venster botst en hij niet direct wegvliegt, wil dat zeggen dat de schok best hard was. Dikwijls veroorzaakt zo’n botsing een hersenschudding. Wat moet je doen als de vogel gewond is?

Benader de vogel voorzichtig. Het beste is om er in een bocht naartoe te lopen in plaats van in een rechte lijn. Wees extra voorzichtig bij grote vogels, zoals reigers of roofvogels, want zij hebben scherpe bekken en klauwen. Draag eventueel werkhandschoenen om jezelf te beschermen.

Leg de vogel vervolgens in een donkere doos. Als je de vogel liever niet oppakt, kan je de doos ook over de vogel zetten. Hierbij is het wel belangrijk dat het diertje op een veilige plek ligt. Heb je geen doos? Dan kan je ook een wasmand gebruiken en er een handdoek over leggen om de ruimte donker te maken. Zorg wel voor gaatjes zodat er genoeg zuurstof kan binnenkomen.

Laat de vogel even bekomen op een rustige, donkere plek. Fel licht of lawaai moet je absoluut vermijden. Je bent misschien geneigd om het diertje te aaien, maar dat doe je beter niet. Geef de gewonde vogel ook zelf geen eten of drinken. 

Na ongeveer anderhalf uur kan je de vogel opnieuw vrijlaten. Als het goed gaat, is het diertje ondertussen bekomen en lukt het weer om te vliegen. Vliegt hij toch niet weg? Dan breng je hem best naar een vogelopvangcentrum. 

vogel tegen ruit

Hoe kan je voorkomen dat er vogels tegen het raam vliegen?

Om vogels alert te maken voor vensters, kan je een paar dingen doen. Een eerste tip is om silhouetten van (roof)vogels op je ramen te plakken. Het is wel belangrijk dat je dit langs de buitenkant doet want anders heeft het geen zin door de weerspiegeling. Als je liever geen vogels op het raam plakt, kan je ook kiezen voor bollen in felle kleuren. Om dit te laten werken is het wel van belang dat je de stickers verspreidt over het hele raam. 

Echter kunnen we ons voorstellen dat je liever geen vogels op het raam plakt. Dit ziet er immers niet altijd mooi uit, zeker niet op grote ramen. Gelukkig is er een alternatief! Je kunt namelijk ook matte strips op je ramen plakken. Dit kan in golven of strepen, net zoals je zelf wilt. Verder kan het ook helpen om grote planten of hangplanten voor je raam te plaatsen. 

Zet je graag een voederplaats in de tuin? Dat is heel lief van jou! Let er wel op dat je de voederplaats voor vogels niet te dicht bij een raam plaatst. Wanneer de vogels ineens moeten wegvliegen omdat ze een bedreiging zien, is de kans kleiner dat ze tegen het raam zullen vliegen omdat ze snel willen zijn. 

En tenslotte, wanneer je een vogel tegen zijn spiegelbeeld ziet vechten, kan je de vogel wegjagen door plotseling het raam te openen. Is de kans te groot dat de vogel dan naar binnenvliegt? Dan kan je ook prima alsof doen door de klink een beetje te bewegen. 

Vogel tegen raam

Lees ook: Zo maak je een vogelvriendelijke tuin in de winter

Over de auteur