Zelf munt kweken, lijkt het jou ook wel wat? Munt is een echt powerkruid! Hij is niet alleen lekker in drankjes, hartige en zoete gerechten, maar hij bevat ook veel gezondheidsvoordelen. Munt helpt namelijk goed bij verkoudheid, spijsverteringsproblemen en slapeloosheid. Omdat het handig is dit plantje altijd bij de hand te hebben, is zelf munt kweken een geweldig idee. En eigen kweek smaakt ook gewoon veel beter! Wanneer je voor het eerst zelf munt gaat kweken, kunnen we ons voorstellen dat je niet goed weet waar te beginnen. Daarom leggen we in deze blogpost stap voor stap uit wat je moet doen!

Hoe zelf munt kweken?

1. Zelf munt kweken: gebruik een stekje of muntzaailing

Eerlijk is eerlijk: het is niet makkelijk om munt uit zaad op te kweken. Daarom begin je het best met een stekje van een bestaande muntplant of een muntzaailing. Een muntzaailing kan je bij de meeste tuincentra kopen. Een stekje planten doe je als volgt! Snijd een stengel af op ongeveer één centimeter boven een vertakking. Zo kan er telkens een nieuw takje groeien. Plaats het stekje in een glas water. Binnen een week zullen er onder water kleine, witte worteltjes aan groeien. Wacht nog enkele dagen en dan kan je het gewortelde stekje verpotten.

2. Verplant het stekje

Je kunt munt een beetje vergelijken met onkruid. Voor je het goed beseft, heeft hij je hele tuin ingepalmd. Daarom plant je het gewortelde stekje in een pot. Zo voorkom je dat hij gaat woekeren. Gebruik bij voorkeur een pot met een diameter van dertig tot veertig centimeter per plant. Plant het stekje vijf centimeter diep. Als je meerdere stekjes of zaailingen in een pot plant, plaats ze dan vijftien centimeter uit elkaar. Ook handig om te weten is dat munt het best gedijt in een vruchtbare grond met een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0. 

3. Zorg voor genoeg zonlicht

Munt is een echte zonneklopper. Zowel een gebrek aan licht als een overvloed aan licht kan de groei van deze plant verstoren. Je kiest dus best een plek uit waar de plant ‘s ochtends geniet van volle zon en in de namiddag half in de schaduw staat. 

4. Munt verzorgen

Hoe munt verzorgen? Allereerst moet je de plant regelmatig snoeien. Dit voorkomt dat de plant te groot wordt en meer in de breedte groeit. Pluk ook steeds een paar blaadjes om de groei van nieuwe blaadjes te bevorderen. Knip de bloemknoppen eraf voor ze in bloei komen zodat de plant niet te groot wordt. Door de bloemknoppen te verwijderen, verleng je ook nog eens het oogstseizoen van je plant! Geef je munt twee keer per week water. Voel regelmatig met je vingers of de potgrond droog staat. Munt houdt van een vochtige grond, maar niet van natte voetjes.

5. Munt oogsten

Tijd om te oogsten! Dat doe je door gewoon wat bladeren te plukken, meteen te verwerken, even in de koelkast te bewaren of op zijn kop te laten drogen. Je kunt ook munt invriezen, maar vers bevatten ze natuurlijk meer aroma’s. Let op: oogst nooit meer dan 1/3 van het blad in een keer en laat de plant zich herstellen vooraleer je opnieuw oogst.

Welke munt kweken? 

Tenslotte is het natuurlijk handig om te weten welke munt je kunt kweken. Enkele lekkere soorten zijn: ananasmunt (smaakt echt naar ananas), basilicummunt (bevat rode blaadjes en ruikt naar basilicum), bosmunt, pepermunt en akkermunt. 

En dan nu lekker aan de slag met die zelfgekweekte muntblaadjes. Laat het smaken!

Lees ook:

Zelf sla kweken

Zelf boerenkool kweken: verbouw je eigen superfood

Over de auteur