Voordelen van een eigen loungebank maken

Als je een comfortabele loungebank wilt hebben, kun je twee dingen doen. Woonwinkels

afstruinen of het internet afzoeken om een fraaie exemplaar te kopen, of er gewoon zelfs eentje maken. Het laatste is de voordeligste keuze en gemakkelijker dan menig doe-het-zelver denkt. Een voordeel is ook dat je zelf de materialen die je gebruikt kiest en het formaat bank precies kunt afstemmen op je eigen wensen. Ontwerp en bouw zelf jouw perfecte loungebank met het handige stappenplan hieronder.

1. Zorg dat je alle benodigde materialen hebt

Het maken van een goede loungebank begint met het maken van een goede tekening met precieze maten. Ga er vanuit dat een bank hoogte van ongeveer 1 meter exact ideaal is. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zithoogte van 48 cm en een zitting van 52 cm diep. Op basis van het ontwerpplan kun je materialen kopen die je nodig hebt om de bank te maken. De loungebank kun je het beste maken met watervaste multiplex platen. Zorg dat je voldoende multiplex koopt. Daarnaast heb je minsten 8 houten balken van vurenhout nodig en een set gereedschappen en materialen. Zorg dat je een timmermanspotlood, winkelhaak, rolmaat, houtboor, verzink boormachine, schroefboormachine, decoupeerzaag en handzaag voor de klus klaar hebt liggen. Verder heb je verfbenodigdheden nodig, houtlijm, pianoscharnieren en schroeven.

2. De staanders maken en plaatsen

Maak eerst de twee multiplex staanders van de bank, die aan de zijkanten van de loungebank komen en belangrijk zijn als dragers van de bank. Zorg ervoor dat de bankleuning zo’n 6 centimeter naar achteren verloopt. Zaag de multiplex platen voor de staanders nu op maat. NB. Doe dit proces twee keer voor twee bank gedeelten, die later aan elkaar bevestigd worden.

3. Houten latten zagen en aan staanders vastmaken

Hierna dienen vier houten balken op lengte gezaagd te worden. Deze lopen qua lengte vanaf de onderkant van de staander tot het zitgedeelte. Schroef de latten goed vast.

4. Verbind de staanders en zaag de voeten schotten

Hierna kunnen de beide staanders aan elkaar vastgemaakt worden. Gebruik hiervoor twee keer twee dwarslatten. Vervolgens zaag je uit multiplex de voeten schotten uit, met een verloop van 6 centimeter. Deze lijm en schroef je vast aan de staanders.

5. Latten aan de bovenzijde en twee delen loungebank verbinden

Om de dragende structuur van het zitvlak te maken, bevestig je verticaal dragende latten tussen de staanders aan de bovenzijde. Maak deze latten vast met zowel lijm als schroeven.

6. Maak de bankdelen aan elkaar vast en rond de klus af

Schroef vervolgens de twee delen van de loungebank in een hoek aan elkaar vast. Hierna kan de rugleuning op de bank worden vastgemaakt. Hierna maak je de bovenkant van de leuningen met een horizontale balken dicht. Ten slotte kun je de pianoscharnieren vastschroeven op de multiplex-platen die de zitting gaan vormen: zo wordt jouw loungebank functioneel en bevat deze opbergruimte onder de zittingen. Plaats ten slotte kussens en een stoffen bekleding of mat en voila: jouw loungebank is af!         

Over de auteur