Een van de woontrends die al jaren een hype is, is groente verbouwen in eigen tuin. Naast dat het lekker is om verse groente uit eigen tuin, is het voor kinderen ook heel leuk en leerzaam. Het begint natuurlijk bij het planten van een plantje. Hoe leuk is het als het plantje inmiddels zo groot gegroeid is, dat er verse tomaatjes aan groeien die je uiteindelijk heerlijk kunt opeten. Daarnaast is het eigen kweken van groente, lekker, leuk en gezond.

Binnen groente verbouwen

Het maakt niet uit of dat je een grote of kleine tuin hebt. In zowel grote als kleine tuinen kan je prima groente verbouwen. Er zit wel een periode verbonden aan het verbouwen van eigen groente. Begin daarom altijd eerste binnen. Als je binnen alvast begint met zaaien dan kan je al in maart beginnen, terwijl je voor buiten nog een maand moet wachten in verband met de kans op vorst. Met de woontrends van nu zijn veel leuke creaties en ideeën voor het verbouwen van groente binnen in huis. Het geeft dus tegelijkertijd je huis een leuke sfeer. Als je binnen begint, gebruik dan turfpotjes. Deze kun je namelijk later direct in de tuin planten.

De groentebak

De beste tip die ik kan geven is: bouw een groentebak! Dit werkt voor jezelf makkelijker en je hebt minder last van ongedierte bij je planten. Dit hoeft helemaal niet veel geld of tijd te kosten, want het enige wat je nodig hebt zijn 4 planken en een paar schroeven. Vervolgens doe je hier wat aarde in en de groente naar keuze. Wees niet te enthousiast, want de groenten hebben nog wel ruimte nodig om te kunnen groeien.

De plek

De plek waar je groente gaat verbouwen in eigen tuin is erg belangrijk. Kies een plek uit waar je minstens 6 uur zon per dag hebt. Zorg dat je op deze plek beschikt over genoeg bodem en goede bodem. Kleigrond is vaak te zwaar en compact van structuur waardoor de groente hier minder makkelijk in groeien. Leem of zandleem is de beste bodem voor het verbouwen van groente in eigen tuin.

Welke groenten ga ik verbouwen?

Start met groente die makkelijk te verbouwen zijn. Kies ook groente uit die je zelf heel lekker vindt. Dingen die je lekker of leuk vindt steek je vaak namelijk meer energie en tijd in. Voorbeelden van makkelijke groente zijn: sla, prei, radijzen, rucola, courgette en spinazie. Houdt er goed rekening mee dat je de groente genoeg ruimte geeft of te kunnen groeien. De courgette heeft bijvoorbeeld een grote plek nodig om te kunnen groeien.

Een moestuin kan al snel 900 euro per jaar aan waarde opleveren. Het kost dan misschien iets meer tijd, maar denk aan de leuke en gezellige tijd die het als gezin samen kan opleveren. Niets is toch leuker dan koken met verse groente uit eigen tuin!

Bron: Wonenwereld

Over de auteur