Veel mensen maken hun tuin winterklaar in oktober of november. Zo komt de tuin de oude maandengoed door. Februari is vaak een koude maand. tuintips februariHet is nog volop winter, alhoewel tegen het einde van deze maand de gevoelsmatige lente toch weer begint. Door veranderingen van het klimaat merken we dat februari steeds warmer begint te worden. Ook de dagen worden weer langer. Tijd om de tuin februari eens goed te bekijken en te onderhouden.

Tuinonderhoud februari

Kuipplanten kunnen in februari goed verpot worden. Verpot ze in grotere potten en gebruik kleigrond. Viooltjes en primula’s zijn goed bestand tegen de koude maand februari. Door deze in pot op de tuintafel of elders neer te zetten bloeit de tuin wat op. Ook boompjes en planten mogen verpot of verplant worden, maar alleen wanneer het niet vriest. Vergeet niet wat mest in de nieuwe kuilen te strooien. Februari kan soms een droge maand zijn, geef de planten dan ook regelmatig water.

Snoeien van hagen en struikentuinonderhoud februari

Tuinonderhoud februari bestaat ook uit snoeiwerkzaamheden. De voorjaarssnoei kan best in februari plaatsvinden. Struiken, heesters en planten moeten juist deze maand gesnoeid worden. Wie dit later doet heeft in de zomer geen mooie struiken. Taxus mag ver teruggesnoeid worden, bij andere dennensoorten is het opletten dat er niet te ver teruggesnoeid wordt. Bloeiende planten mogen niet gesnoeid worden. Let ook op met het snoeien van de berk, de esdoorn en de haagbeuk. Deze zijn nog in rust. Bladverliezende heesters kunnen over het algemeen goed in februari gesnoeid worden.

 

Het gazon

Nog meer tuintips februari. De tuin februari begint wakker te worden. Het gazon kan nog kwetsbaar zijn wanneer hert vriest. Loop er dan niet liever overheen. Dooit het of regent het? Prik dan plekken door waar veel water blijft staan. Zo krijgt het gras weer kans om te groeien. Inzaaien van kale plekken is ook mogelijk wanneer het niet vriest.

De vijver en vijvervissen

De vijver behoeft niet veel onderhoud in februari. Alles is nog in rust. Vriest het, dan is het belangrijk om open plekken te creëren voor de vissen. Zo kan er zuurstofuitwisseling aan het wateroppervlak plaatsvinden.

Zaaien

Eenjarige planten met fijne zaden kunnen nu gezaaid worden. Eenjarige met grove zaden moeten nog een maand wachten. Binnenshuis kan onder glas wel het nodige gezaaid worden. Dit kan later in het jaar in de volle grond uitgezaaid worden.

Bestrating

Februari is een prima maand om bestrating aan te leggen. Tuinonderhoud februari is eenvoudig en er kan nu een terras of looppad worden aangelegd. Hiervoor moet wel de vorst uit de grond zijn. Ook kunnen de voegen tussen tegels nu goed schoongemaakt worden met de hogedrukspuit. Hiermee verdwijnt mos effectief.

Andere werkzaamheden

Begin met het opruimen van dode en oude stengels maar let op met jonge scheuten. Het bijvoeren van de vogels is ook in februari soms nog nodig. Bekijk of de kraan en de leidingen geen schade hebben opgelopen door de vrieskou. Is dit het geval, dan zal er reparatie nodig zijn. Bekijk ook eens of al het tuingereedschap nog in orde is. Zodra het voorjaar weer begint is dit gereedschap hard nodig. Vaak is dergelijk tuingereedschap met korting te krijgen in de wintermaanden. Oude nestkastjes worden schoongemaakt en nieuwe opgehangen. Je ziet: tuinonderhoud februari is een fijne klus.

Over de auteur