Bij een houten gevelbekleding denken veel mensen nog steeds aan een schuur of bijgebouw in de tuin. Echter, we zien hout ook steeds meer als populair materiaal voor gevelbekleding opkomen van huizen. Dit materiaal geeft je woning namelijk een luxe, natuurlijke uitstraling. Daarnaast zijn er tegenwoordig tal van soorten hout die je hier voor kunt gebruiken, en ook nog eens in verschillende uitvoeringen. Ook benieuwd naar hout als gevelbekleding voor jouw huis? Lees dan snel verder!

Er is tegenwoordig enorm veel keuze in soorten hout, afwerking en kleur

De keuze in houten bekleding voor je gevel is tegenwoordig enorm veelzijdig en kan op verschillende manieren worden toegepast. Het uitzicht van de gevel wordt vooral bepaald door de manier van plaatsen, waarbij je kunt kiezen uit horizontaal of verticaal en de uitvoering van het hout, zoals een blokprofiel of planchetten.

De bekleding van de gevel met planchetten is het meest populair

Waarschijnlijk de meest populaire uitvoering van houten gevelbekleding is die met planchetten. Dat zijn houten panelen die bevestigd worden via een tand- en groefsysteem, wat dan weer zorgt voor een perfect gesloten systeem en een vlotte overgang tussen de verschillende planken onderling. Door het ruime aanbod aan dieptes en breedtes van de houten planchetten, maar ook door te kiezen voor een brede of smalle voeg tussen de planken, kun je verschillende uitstralingen creëren. 

Het blokprofiel wordt ook vaak gekozen, maar wat is dit precies?

Een andere vaak gekozen manier van het gebruik van houten bekleding van de gevel is het zogenaamde blokprofiel. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de aanwezigheid van blokjes. Dat effect ontstaat door de speelse schaduwvoeg en het verschil in dikte van het hout. Bij een enkel blokprofiel bestaat elke plank uit één blokje. Deze heeft een dikker gedeelte dat schuin afloopt naar een smaller gedeelte. Deze gaat daarna dan weer over in een dikker gedeelte van de volgende plank. Dat verschil in dikte creëert de typische look van blokprofielen. Naast het enkel blokprofiel, bestaat ook het dubbel of triple blokprofiel, waarbij elke plank bestaat uit 2 of 3 verschillende blokjes.

Gevelbekleding met houten latten ook populair

Ook kun je kiezen voor gevelbekleding met houten latten. Hoewel een parallelvorm ook mogelijk is, wordt meestal gekozen voor de rechthoekige uitvoering. Hierbij wordt elke lat afzonderlijk geplaatst, zonder te grenzen aan de volgende lat. De voeg tussen de planken zorgt voor een origineel en speels schaduweffect. Afhankelijk van de breedte en dikte van de latten en de breedte van de voeg ertussen, is het mogelijk om verschillende effecten creëren.

De visuele aspecten van verticale en horizontale houten gevelbekleding

Houdt er rekening mee dat een verticale plaatsing je woning hoger gaat doen lijken. Vooral voor gelijkvloerse woningen kan dat erg mooi zijn. In tegenstelling tot een verticale plaatsing, deze doet de woning dan juist weer breder lijken. 

De afwerking van het hout bepaalt in grote mate de uitstraling van de gevel

De afwerking van het hout is natuurlijk ook van grote invloed op de uitstraling van de gevel. Hardhout en thermisch gemodificeerd hout vergrijzen na verloop van tijd op een natuurlijke manier onder invloed van het weer en de UV-stralen van het zonlicht. De vergrijzing doet geen afbreuk aan de technische conditie van het hout. Veel mensen vinden het juist mooi, omdat het de gevel een erg authentieke look geeft. Wil je vergrijzing liever voorkomen of gecontroleerd laten verlopen? Dan zul je het hout moeten behandelen.

Over de auteur