Heb je last van mos, onkruid of vervilting? Dit zijn problemen waar je gazon liever niet mee te maken krijgt. Toch niet wanneer je van een mooi, strak gazon houdt. Wellicht heb je er al eens over gehoord: je gazon verticuteren. Maar wat betekent dat precies? En wanneer doe je dat dan het best? In deze blogpost kan je alles lezen over het verticuteren van je gazon!

Waarom gazon verticuteren?

Tijdens de wintermaanden krijgt je gazon flink wat te verduren. Koude temperaturen en weinig licht zijn factoren die ervoor zorgen dat er na een tijdje een verstikkende viltlaag op je gras komt. Deze viltlaag is een laag die bestaat uit afgestorven organisch materiaal. Denk aan mos, bladeren, maairesten en afgestorven gras. Door deze laag kan je gazon moeilijker water, zuurstof en voedingsstoffen opnemen met als gevolg schimmels of mos op je gazon. Door je gazon te verticuteren, kan je dit probleem aanpakken. 

Wanneer gazon verticuteren?

Dikwijls is het na de winter tijd om je gras een opfrisbeurt te geven. Maart en april zijn hier de beste maanden voor, dus na het lezen van dit artikel kan je ermee aan de slag. De nachtvorst is inmiddels achter de rug en het gras begint langzaam weer te groeien. De ideale periode dus!

Hoe ga je te werk?

Droom je van een mooi, strak gazon? Dan is het tijd om actie te ondernemen! Het is de bedoeling dat voeding en lucht opnieuw tot bij de graswortels geraken. Wanneer je slechts een klein stukje gras hebt, dan is een verticuteerhark eigenlijk al voldoende om mee te werken. Bij een wat groter oppervlak is een verticuteermachine aangeraden. Deze machine zal tevens een gelijkmatig resultaat creëren.

Powerplus POWXG7513 Elektrische verticuteermachine
Powerplus POWXG7513 Elektrische verticuteermachine
Einhell Verticuteerder en Beluchter
Einhell Verticuteerder en Beluchter
BLACK+DECKER GD300-QS Verticuteermachine
BLACK+DECKER GD300-QS Verticuteermachine
Bosch UniversalVerticut 1100 Verticuteermachine
Bosch UniversalVerticut 1100 Verticuteermachine

Controleer op voorhand hoe erg je gazon vervilt is. Afhankelijk daarvan zal je één of twee keer over hetzelfde stuk moeten gaan. Indien je dit twee keer moet doen, dan doe je dit best één keer over de lengte en één keer over de breedte. Je kunt ook de snedediepte instellen. Bij normaal gras kan je vijf millimeter aanhouden, bij een dikke vetlaag maak je hier het beste tien millimeter van. 

Schrik niet wanneer je na het verticuteren hier en daar kale plekken ziet. Hoe meer onkruid en mos er in je gras genesteld zat, hoe meer kale plekken je zal hebben. Door dit klusje voor maart of april te houden, kan je de kale plekken direct opnieuw zaaien. Je kunt hiervoor speciaal graszaad voor gazonherstel gebruiken. Die gaat sneller ontkiemen waardoor je snel weer kan genieten van een mooi en strak gazon!

Gazonherstel graszaad
Gazonherstel graszaad
Pokon Graszaad Herstel
Pokon Graszaad Herstel
Gazonherstel patch magic
Gazonherstel patch magic
Barenbrug S.O.S. Supersnel Gazonherstel
Barenbrug S.O.S. Supersnel Gazonherstel

Over de auteur