Kippen houden in de tuin is heel leuk, maar het brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Het gaat om levendige dieren en daar wil je natuurlijk goed voor zorgen. Daarom is het belangrijk om genoeg kennis te hebben over het kippenras, kippenhok, de verzorging en voeding van kippen. Daarnaast is het handig als je voldoende weet over de eieren van kippen en het eventueel houden van een haan. In dit artikel lichten we deze zaken één voor één toe!

1. Kippen houden in de tuin: het kippenras

Ieder kippenras heeft verschillende uiterlijke kenmerken. Deze kenmerken vragen om specifieke verzorging. Als je wilt dat de kippen los lopen in jouw tuin, kan je beter geen kippenras aanschaffen met grote kuiven en baarden. Wil je kippen vooral voor de eieren houden? Dan is het legras het meest geschikte kippenras. Dit kippenras is ook een echte afvalverwerker. Zware (vlees)rassen zijn vaak de rustigere kippen. Deze kippen vliegen niet en hebben genoeg aan een lage omheining. De lichtere (leg)rassen vragen om meer ruimte, zo’n anderhalve tot twee meter. Ook moeten deze kippen jaarlijks worden gekortwiekt.

2. Kippen houden: het kippenhok

Het is belangrijk dat je eerst een kippenhok koopt alvorens je de kippen aanschaft. De grootte van het kippenhok is afhankelijk van het kippenras. Een oppervlakte van 1 meter x 75 centimeter is het minimum oppervlakte voor drie niet te zware legkippen. Het kippenhok moet minstens 80 tot 90 centimeter hoog zijn. Je kiest beter voor een wat groter hok dan een te klein exemplaar. Als de kippen te weinig ruimte hebben, leidt dit namelijk tot verenpikken. Bovendien moet het kippenhok genoeg verlicht en verlucht zijn. Een goed klimaat in het hok is positief voor de gezondheid en de leg van de eieren.

Kippenhok rustic big pinus (Klik om te bestellen)
Dierenverblijf Toscane XXL Green (Klik om te bestellen)
Kippenhok Stone S (Klik om te bestellen)
Kippenhok Coop cottage (Klik om te bestellen)
MaxxPet Kippenhok (Klik om te bestellen)
hoeveel-kippen-mag-je-houden
Kippenhok Jana (Klik om te bestellen)
Flamingo kippenhok Cosmo (Klik om te bestellen)
Petstar Pixie – Kippenhok (Klik om te bestellen)
Flamingo kippenhok Cosmo cottage (klik om te bestellen)

3. Kippen verzorgen

Ga je kippen houden in de tuin? Dan is het belangrijk om minstens één keer per dag bij de kippen langs te gaan. Als de kippen ‘s nachts in het hok verblijven, is het handig om ‘s ochtends het hok te openen en ‘s avonds te sluiten. ‘s Ochtends kan je meteen het water verversen, de voederbak vullen en graan of keukenresten uitstrooien. Door dit iedere dag te doen zorg je er ook voor dat de kippen aanhankelijk worden. Later op de dag kan je eieren rapen. ‘s Avonds bij de kippen langsgaan is ook een goed idee, kippen krijgen graag nog een keer eten voordat ze op hun stokje gaan. Is het warm weer? Ververs het water dan twee keer per dag.

Verder moet het kippenhok regelmatig worden uitgemest en voorzien worden van een nieuwe laag stro en houtkrullen. Een droge plek, genoeg ruimte, vers water en gevarieerde en evenwichtige voeding zijn belangrijk om de kippen gezond te houden.

4. Voeding voor kippen

Kippen zijn levendige dieren en hebben daardoor ook nood aan energierijke voeding. De vitaminen en mineralen in het voedsel zorgen ervoor dat de kip goed functioneert. Het basisvoedsel van kippen zijn legkorrels, die je kunt kopen bij dierenspeciaalzaken en diverse tuincentra. Ook is het belangrijk om de kippen elke dag een beetje gemengd graan te geven. Heb je keuken- en tuinafval over? Perfect, daar zijn kippen dol op!

5. Hoeveel eieren legt een kip per dag?

Meestal leggen kippen zes keer per week een ei. Voor twee personen zijn twee kippen dus genoeg. Vaak beginnen de eieren van kippen klein en worden deze langzaam groter. Het is belangrijk om elke dag eieren te rapen. In de winter houden kippen een eierstop en moet je het dus even doen zonder eitjes. Kippen leggen het liefst eieren op een rustige plek, bij voorkeur in een legnest.

6. Wel of geen haan

Wil je graag een haan kopen? Een haan is zeker een mooie toegevoegde waarde aan jouw tuin met kippen. Hij beschermt zijn kippen en kuikens. Het kweken van eieren kan uiteraard alleen met een haan. Echter bevordert hij het leggen van eieren niet. Nadeel van een haan? Door zijn gekraai kan hij ergernissen uitlokken bij de buren. Niet iedereen zit daar op te wachten. Hoeveel kippen per haan? Als je een haan koopt, moet je minstens vier kippen hebben. Wanneer je meerdere hanen aanschaft, leidt dit tot vechtpartijen.

Zo, met bovenstaande informatie ben je goed op de hoogte over kippen houden in de tuin. Als je ze goed verzorgd, kan je er jaren van genieten. En natuurlijk ook van de lekkere eitjes! Hoe oud wordt een kip? Dat verschilt per ras. De ene kip wordt slechts drie jaar oud, de andere haalt gemakkelijk twintig jaar. De gemiddelde leeftijd van kippen is tien jaar.

Over de auteur