Wat kun je in de moestuin zaaien in juni?

De moestuin in juni is een plezier. Je kunt oogsten, zaaien en genieten en van het tuinieren. Zaaien in juni is volop mogelijk. Plaats koolsoorten en wortelsoorten in hun eigen vak. Sla kun je in de volle grond zaaien of verpotten. Veel zaden mogen nu de volle grond in. Ook zaden van radijs kan in de grond gezaaid worden. Teveel om op te noemen. Courgettes, andijvie, lof, snijboon en sperzieboon…

Moestuintips juni: zaai niet te laat

Pompoen kun je in juni nog zaaien maar het resultaat kan tegenvallen. Ook voor komkommer is juni laat. Is het een heel mooie zomer met veel zonuren? Dan gaat het natuurlijk beter maar vaak valt de uiteindelijke oogst toch tegen als je te laat zaait.

Moestuintips juni: planten de grond in

Tomatenplanten die je binnenshuis hebt opgekweekt mogen de grond in. Aardbeienplanten en vooraf gezaaide bonen doen het goed in de zonnige buitenlucht. Ook courgetteplanten, komkommerplanten en mais mogen naar buiten. Aardappels mogen de grond in. Aan het eind van het jaar kun je er van eten. De moestuin in juni is ook geschikt voor kardoen en suikermais en het is zelfs nog niet te laat voor artisjok.

Moestuin in juni: oogsten

In juni kun je dagelijks oogsten. Oogst bij voorkeur ’s morgens, dan zit groente vol water en blijft langer goed. Heb je aardbeienplanten staan dan kun je deze ook eten. Vogels snoepen ook graag mee dus bescherm een deel met een net. Je kunt ook een paar aardbeienplanten vrijlaten staan om de vogels ook wat lekkers te gunnen. Als je aardbeien te lang laat rijpen kun je last krijgen van wespen dus wacht sowieso niet te lang met plukken.

Moestuinonderhoud in juni

Planten hebben verzorging nodig dus je bent in de weer met bewateren, onkruid verwijderen, ongedierte bestrijden, dor blad weghalen, enzovoorts. Heb je kruiden geplant pluk dan van de kruidentuin zodat nieuwe scheuten kans krijgen. Hou een oogje op tomatenplanten, in de oksels van zijtakken ontwikkelen ze scheuten die je weg moet halen. Dit wordt het “dieven van tomaten” genoemd. De diefjes zijn niets anders dan extra takjes, maar ze stelen voeding en energie waardoor tomaten uiteindelijk minder groot worden. Bind tomatenplanten op langs een rechte stok, aangezien ze anders gaan hangen. Voor moestuinonderhoud in juni zul je ook onkruid moeten verwijderen.

Moestuin juni: ongedierte bestrijden

Luizen kunnen een deel van de oogst laten mislukken. Er zijn een paar manieren om slakken, luis en witte vlieg te bestrijden. Bladluis kun je verminderen door knoflook te mengen met blad van rabarber en chilipeper. De resultaten zijn helaas vaak matig. Slakken houden niet van scherpe ribbels om overheen te kruipen dus als je rondom planten koperen ringen aanbrengt, heb je kans dat slakken rechtsomkeert maken. Er wordt ook gebruikgemaakt van schelpen met scherpe randen om slakken af te schrikken. Rondwormen kun je in tuincentra kopen. De parasieten leggen eieren in slakken en de slak wordt dan als voedsel gebruikt. Bladluis houdt niet van lavendel, ui, knoflook, salie, hysop en overige sterk ruikende plantjes.

Moestuin juni: ongedierte met ongedierte bestrijden

In de juni moestuin kun je dus veel diertjes tegenkomen waar je niet vrolijk van wordt. Zorg dat planten sterk zijn dan zullen ze minder gevoelig zijn voor ongedierte. Mieren helpen bladluis, dus als je een mierennest in de tuin hebt, is de kans groter dan de bladluis welig tiert. Lieveheersbeestjes en oorwormen zijn natuurlijke vijanden van de bladluis. Een bol knoflook in de grond plaatsen zou bladluis verjagen. Luizen op planten besproeien met koud water en een aftreksel van tabak wil ook nog wel eens helpen. Feit blijft dat je de pech kunt hebben dat ook in juni je moestuin bezocht wordt door ongewenst ongedierte. Als niets helpt, kun je gif gebruiken. Veel mensen doen dit liever niet. Kies je wel voor gif lees dan goed de gebruiksaanwijzing en ga er voorzichtig mee om.

Over de auteur