De vlinderstruik, zijn botanische naam is Buddleia, is een echte zomerbloeier. De mooie bloemenaren, die weelderig groeien, komen in de kleuren violet tot donker purper maar ook in het wit, rood of geel. Ze bloeien vanaf juni tot oktober en zijn een streling voor het oog. De bloemen verspreiden een zoete geur, en dat is een feestje voor de vlinders en andere insecten zoals bijen in je tuin. Het is een heerlijke plant om in de buurt van je terras te zetten, zo kan je genieten van al het leven dat deze sierheester aantrekt. Maar ook op andere plaatsen in je tuin zorgt de vlinderstruik in de zomer voor een kleurige noot. 

Herkomst

De vlinderstruik in je tuin komt, afhankelijk van de soort (er zijn er meer dan honderd), oorspronkelijk uit China, het Himalaya gebergte, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. In deze gebieden komt de vlinderstruik in het wild voor. 

Vlinderstruik in tuin

Waar planten

De populaire vlinderstruik is een krachtige plant die op veel bodems groeit. Een warm plekje in de zon bevordert wel de groei. Van een vochtige grond houdt deze sierheester niet. 
Deze winterharde struik kan tot drie meter hoog worden. De takken van deze zomerbloeier groeien opwaarts, en ze gaan naar buiten hangen wanneer de bloemen zich ontwikkelen. Zo kan de plant best wel wat ruimte innemen. Voorzie dat wanneer je hem plant. In de winter zal hij zijn lancetvormige bladeren verliezen. Je kan de plant solitair zetten of in groep. Kies voor de kleinere variëteiten als je een kleine tuin hebt, of net voor de grotere als je grote borders te vullen hebt. Woon je dichtbij de zee, dan is het handig te weten dat deze plant zich ook thuisvoelt in de zeewind. 

Hoe verzorgen

De laatste uitgebloeide bloemen laat je best hangen omdat zij de plant beschermen tegen vorst. Voorzie een stevige voorjaarssnoei, eens het warmer wordt zullen er voldoende nieuwe takken groeien. Snoei tot ongeveer een halve meter boven de grond. Laat wel genoeg takken op de plant staan, zo kan hij zich verdedigen tegen vorst. Belangrijk om te weten, geen snoei = minder bloemen.

Over de auteur