Graag kleur in je tuin? Dan is rotsheide, ook leucothoe genoemd, met zijn prachtige bladkleuren een perfecte optie! Je kiest uit verschillende, altijd decoratieve soorten, van planten met gevlekte bladeren, roodbladige veries tot rotsheides met bijna gekrulde bladeren. De groenblijvende plant wordt maximaal 1 meter hoog. Nog een fijne extra aan deze heester: in het voorjaar krijgt leucothoe witte, rode of roze bloemetjes. Die kunnen, afhankelijk van de soort, rechtopstaand zijn of een overhangend trosje vormen. En deze wintergroene heester met zijn lancetvormige bladeren is gemakkelijk te onderhouden. 

Herkomst

Deze plant met zijn mooi gekleurde bladeren is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Hij groeit daar ook in bergachtige gebieden. 

Waar planten

De rotsheide in je tuin, op je terras of balcon is een compacte groeier. Hij houdt van schaduw of half-schaduw. Plant deze sierheester niet in de zon of op plekken waar hij wordt blootgesteld aan wind. Dan zal je rotsheide verdrogen en lelijk worden. Nog een voorwaarde om van je leucothoe te kunnen genieten is de grond: deze plant foreert in een zure, humusrijke grond die goed waterdoorlatend is. Rotsheide komt op veel plekken in je tuin tot zijn recht. In borders, solitair of in groep, als bodembedekker, maar ook bijvoorbeeld als decoratieve haag. Ook leuk is rotsheide als winterbeplanting in bloembakken. En bloemschikkers gebruiken rotsheide vaak als groene aanvulling in hun boeketten. 

Hoe verzorgen

Voor een optimale groei bemest je deze bladheester best een keertje in het voorjaar met compost, organische mest of speciale heideplant voeding. Geef deze plant geen kalk! In de winter leg je een laag schors of bladeren rond de planten. Zo hou je de grond voldoende zuur, en bescherm je ook de matig winterharde rotsplant zelf. Echt snoeiwerk is er niet aan deze plant. Je kan het oud hout wegknippen zodat er gemakkelijker jonge bladeren kunnen groeien. Lelijk geworden delen knip je best af in het late voorjaar. Doe je dat laat in het najaar, dan riskeer je winterschade.