Als je eens bij elkaar optelt hoeveel adapters je in huis hebt, word je er wel eens tureluurs van dat niet elk apparaat op dezelfde adapter kan worden aangesloten. Werd dat maar eens uitgevonden: de universele adapter met aansluitingen van alle maten en merken! Totdat het zover is, is het zaak om een centraal punt te creëren, waar alle apparaten van frisse energie voorzien worden. Hier wat tips om het overzichtelijk en duurzaam te houden. 

Zonnepanelen kopen

Overweeg eens zonne-energie. Zonnepanelen kopen is op het eerste gezicht een prijzige aangelegenheid, maar het is een duurzame investering met gegarandeerde winst. Doet even pijn in je portemonnee, maar die pijn zal dankzij de groene stroom steeds meer verlichten – zowel letterlijk als figuurlijk. Het geld komt mondjesmaat terug, het goede gevoel is er meteen. 

Centraal oplaadpunt

Het fonteintje en de pomp in je vijver hebben misschien een eigen zonnecel die er mede voor zorgen dat er van alles groeit en bloeit, maar je tol – werkmans-jargon voor schroefboormachine – wil je altijd paraat hebben en die laadt niet uit zichzelf op. Tip: koop een extra accu zodat je altijd een volle hebt klaarstaan. Maak een aparte plank in je schuur waar je deze bewaart, samen met een stekkerbak om meer apparaten tegelijkertijd op te kunnen laden. Of recycle een oude kast van fineerhout en maak daar een centraal oplaadpunt van. Opgeruimd en opgeladen staat netjes. 

Gouden tip: de afzonderlijk schakelbare stekkerdoos

Er bestaan overigens stekkerdozen met zes of meer aansluitingen die elk hun eigen aan/uit-knopje hebben. Zo reguleer je het opladen van de afzonderlijke apparaten en zitten ze niet onnodig lang aan de stroom. Geen gedoe meer met het ontkoppelen van alle snoeren dus! Of je nu zonne-energie gebruikt of niet, zo’n doos draagt bij aan de duurzaamheid bij het tegelijk opladen van alle apparaten. En als je de snoeren labelt (belangrijk!) en verder mooi wegwerkt, is die kabel-spaghetti ook verleden tijd. 

Andere apparaten

Dan zijn er nog je robotmaaier, je bladerenblower, je bosmaaier, je schuurmachine en alle andere machines met een oplaadbare accu. Het laadstation van je robotmaaier is moeilijk te verplaatsen, maar een verlengsnoer doet in dit geval wonderen. Er bestaan natuurlijk merken die voor alle apparaten die ze aanbieden, één en dezelfde accu leveren. Maar wanneer je met meer mensen aan het klussen bent is dit niet per se een voordeel. Het gros van de tuiniers koopt bovendien niet al zijn apparaten in één keer. Maar hopelijk kom je met het idee van een centraal oplaadpunt en die onmisbare slimme stekkerdoos een heel eind.

Over de auteur