Je zult je misschien afvragen of je nog werkzaamheden kunt verrichten in jouw moestuin in oktober. Het antwoord is: ja! Zelfs in de maand oktober is het nog mogelijk om te zaaien, te oogsten en andere werkzaamheden uit te voeren. We geven je graag enkele moestuintips oktober en vertellen je meer over het moestuinieren in deze prachtige maand.

De moestuin oktober

Hoewel de natuur zich in oktober langzaam klaar aan het maken is voor de aankomende winter, kan deze maand ons vaak nog verrassen met een aantal zonnige dagen die zomers aanvoelen. Oktober is daarom dan ook een heerlijke maand om nog lekker in de moestuin bezig te zijn en optimaal te genieten van alle prachtige herfstkleuren om je heen.

Moestuin in oktober: oogsten

Nog steeds kan er volop geoogst worden in oktober. Zo zijn de pompoenen rijp genoeg om af te knippen en deze te verwerken in een heerlijke soep, maar is het ook een optie om deze nog heel even te laten liggen. Zorg er wel voor dat je de pompoenen elke week kantelt, zodat er geen lelijke doorligplekken kunnen ontstaan. Behalve het oogsten van pompoenen is oktober de perfecte maand om nog meer gewassen te oogsten. Denk aan: knolselderij, prei en wortel.

Zaaien in oktober

Hoewel oktober vooral een maand is van oogsten en voorbereidingen treffen voor de winter, kunnen er toch nog een aantal gewassen gezaaid worden. Het risico van zaaien in oktober is de mogelijke vroege vorst aan de grond, waardoor de kans bestaat dat de zaadjes het niet overleven. Toch nemen veel tuinders dit risico graag op de koop toe en zaaien ze met alle liefde nog een paar rijtjes veldsla, rucola en spinazie.

Moestuinonderhoud in oktober

Behalve zaaien en oogsten, kun je ook alvast een aantal werkzaamheden uitvoeren om jouw moestuin goed te onderhouden. Zo is oktober de ideale maand om kleine reparaties uit te voeren aan eventuele moestuinbakken en kun je bijvoorbeeld de koude kas op orde maken. Door dit moestuinonderhoud in oktober uit te voeren, kun je in het voorjaar direct aan de slag met het zaaien van nieuwe gewassen.

Moestuintips oktober

Je moet even geduld hebben voordat je er echt wat aan hebt, maar het is altijd leuk om alvast een aantal kruidenplantjes, zoals peterselie en bieslook, in de grond te zetten. Onder gure, winterse omstandigheden zullen de blaadjes van deze plantjes afsterven, maar de worteltjes zullen blijven leven. Hierdoor zul je al vroeg in het voorjaar kunnen genieten van kruiden uit jouw moestuin. Daarnaast kun je alvast winteruien poten die al vroeg in het voorjaar rijp zullen zijn voor de oogst.

Zoals je hebt kunnen lezen is zelfs de maand oktober nog een prima maand om aan de slag te gaan in jouw moestuin. Bezig zijn in de moestuin oktober is daarnaast het ideale moment om nog even te kunnen genieten van al het moois dat de moestuin in oktober te bieden heeft, voordat deze overgaat in een periode van rust.

Over de auteur