De winter is een donkere tijd die algauw kan gaan vervelen. Alles is donker, koud en in de tuin is het kaal. Gelukkig is er genoeg dat je kunt doen om de donkere maanden van de herfst en winter op te fleuren. Binnen in huis, maar ook in de tuin kun je van alles doen om wat meer sfeer te creëren. Een goede manier om schwung en gezelligheid te creëren is door de veranda op te vrolijken. Maar hoe kun je dat op een slimme manier doen? De vier ideeën hieronder helpen je eind op weg.

1. Plaats een mooie en comfortabele loungebank op jouw veranda
In de winter is het neerzetten van een lekker zittende loungebank een goed idee. Natuurlijk zet je deze, als het even kan, onder een overkapping. Zo kun je ook op mooie winterdagen lekker op jouw veranda zitten. Koop er leuke zitkussens van Tuinkussenshop.nl bij en jouw tuinbank is helemaal af!

2. Zet een houtkachel in de tuin
Als het zonnig aar koud is, wil je natuurlijk lekker warm op de loungebank kunnen zitten. Een houtkachel of een elektrische terrasverwarming is dan natuurlijk onmisbaar. Zorg daarom dat je over een mooie kachel beschikt, eventueel met hout voorraad, die een plekje krijgt op jouw veranda. Als het een houtkachel betreft, pas dan wel op dat jouw stookkachel niet te dicht bij de loungebank komt te staan. Zo voorkom je ongewilde brandplekken op de bank.

3. Zorg voor fleurige planten
Veel mensen denken dat tuinplanten en bloemen alleen stijlvol zijn in de lente en zomer. Maar niets is minder waar. Ook in de donkerste maanden van het jaar kunnen fleurige plannen en winterbloeiers het verschil maken. Namelijk het verschil tussen een tuin met een optimistische en vrolijke uitstraling en een deprimerende, slecht verzorgde plek die je liever ontwijkt. Ga bijvoorbeeld voor kleurige winterbloeiers als de helleborus, fleurige toverhazelaars of winterviooltjes. Je zult zien dat je al een stuk blijer wordt dan normaal, als je de tuin in kijkt!

4. Besteed de nodige aandacht aan de verlichting
Wat is er gezelliger dan een vrolijk verlichte veranda rond kerst en oud en nieuw? In de tuin is dit snel en voordelig te regelen door idyllische led-verlichting aan te brengen op het terras. Zo kun je veelkleurige lampenstroken rond de loungebank plaatsen, maar ook kleurige inspiratie op de schutting, in de struiken of in die centrale boom in jouw tuin geven levendigheid en sfeer in de tuin tijdens de wintermaanden. Let wel op dat je goed nadenkt over de kleurkeuze, want die heeft effect op de beleving. Zo creëer je met roze of rood een intieme eindejaarssfeer, terwijl wit en blauw zorgen voor een strakke en moderne uitstraling.

Over de auteur