De aanschaf van ledstrips brengt verschillende voordelen met zich mee, waaronder de unieke sfeer in de ruimte, de voordelige prijs en het gemak van de installatie. Er zijn ledstrips in vrijwel alle kleuren, afmetingen en dergelijke. Met ledstrips zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos, maar wil je weten welke ledstrip je moet kopen? Lees dan eerst ons koopadvies hieronder.

Soorten ledstrips

Er zijn verschillende soorten ledstrips die we kunnen onderscheiden, waarbij elke ledstrip soort wordt gekenmerkt aan de hand van bepaalde factoren zoals de handigheid, de vochtbestendigheid, de kleurtemperatuur en dergelijke. De meest voorkomende soorten ledstrips zijn ingepakt flexibele ledstrips, ingekapseld flexibele ledstrips, zelfklevende ledstrips, aluminium ledstrips en stijve ledstrips.

Aantal Leds per meter 

De helderheid van een ledstrip wordt bepaald aan de hand van het aantal leds per meter. De helderheid van de strip wordt lumen genoemd. Ook het lichtpatroon van een ledstrip wordt bepaald door het aantal leds per meter. Ledstrips zijn in verschillende varianten te koop, waaronder:

  • 30 leds per meter: Deze ledstrips zijn ideaal voor in de keuken of ruimtes met een laag plafond.
  • 60 leds per meter: Dergelijke ledstrips zijn speciaal voor het verlichten van de ruimte en worden meestal gebruikt bij opstapjes, bij trapverlichting, bij bar tops en onder de keukenkasten.
  • 120 leds per meter: Je kunt deze ledstrips het best gebruiken als je een hoog plafond hebt, als bewegwijzering en dergelijke.

De juiste kleur kiezen

Welke kleur je kiest bepaalt de sfeer in de ruimte. De meest voorkomende kleuren voor ledstrips zijn:

  • Warm wit: Het gaat om de traditionele gele kleur die meestal wordt gebruikt voor sfeerverlichting in de woonkamers, slaapkamers en de gangen.
  • Cool wit: Hierbij is de witte kleur voorzien van een blauwe tint, perfect voor gebruik als taakverlichting in keukens, badkamers en toiletten.
  • Rood, groen en blauw: Deze kleuren brengen een bepaalde sfeer en effect aan de ruimte. Deze ledstrips zijn ideaal voor clubs, bars, restaurants en dergelijke. Deze drie kleuren kunnen ook gemengd worden in één ledstrip.
  • Rood, groen, blauw en warm wit: Het gaat om een moderne ledstrip die aangestuurd kan worden op basis van de specifieke kleuren zodat je zelf het gewenst effect kunt creëren. Deze RGBW ledstrips van LedstripXL zijn een absolute aanrader.

Overweeg je het kopen van ledstrips voor je woning? Het is dan slim om eerst meerdere ledstrips te vergelijken voordat je een keuze maakt. Kom je er niet uit? Schakel dan een professioneel in voor deskundig advies.

Over de auteur