Het is een trend die die de laatste jaren steeds populairder is geworden: homesteading. Een homestead is een kleine boerderij waar je min of meer zelfvoorzienend kunt leven. Je moet dan denken aan het verbouwen van wat groenten en fruit en het houden van bijvoorbeeld kippen. Veel mensen keren hun drukke stadse leven de rug toe om landelijk te gaan wonen. In deze tijd waarin alles ‘in the cloud’ gebeurt kan het voldoening geven om echt met je handen in de klei te werken en je eigen eten te kweken. Wil jij ook een homestead beginnen, dan kun je hieronder een aantal tips vinden om het tot een succes te maken.

1. Koop een trekker

In je moestuin in de stad had je waarschijnlijk genoeg aan een kruiwagen om alle aarde, materialen en je oogst te verplaatsen. Mar nu je een wat groter stukje grond tot je beschikking hebt is alles handmatig opploegen wat veel en wordt het al snel te zwaar om met een kruiwagen alles te verplaatsen. Een trekker is dan onmisbaar apparaat, want dit veelzijdige apparaat kun je op je homestead werkelijk overal voor gebruiken. Niet alleen voor het omploegen van je land, maar ook voor het inzamelen van je oogst of het verplaatsen van bouwmaterialen en andere zware objecten. Wil je voor jouw homestead een trekker of cultivator onderdelen kopen om het land te bewerken, ga dan naar een agrarische winkel bij jou in de buurt. Ze kunnen je daar precies vertellen welke trekker geschikt is voor jouw stukje homestead. 

2. Maak een kippentractor

En een van die zware dingen die je met een trekker kunt verplaatsen is een kippentractor. Kippen houd je in een kippenren, een houten constructie die met gaas is bekleed zodat roofdieren ze geen kwaad kunnen doen. Een kippentractor is een kippenren die je makkelijk kunt verplaatsen, en dat heeft als voordeel dat je kippen telkens een nieuw stukje grond kunnen begrazen. Ze voeden zich met schadelijke insecten en larven die in de grond zitten, en met hun uitwerpselen bemesten ze meteen de grond. Als je om de om paar dagen de kippentractor op een andere plek neerzet kun je je hele land vrijhouden van insecten en bemesten. Een kippentractor is fijn voor de kippen en het is ideaal om de grond voor te bereiden voor de toekomstige moestuin.

3. Investeer in inmaakapparatuur

Het voordeel van een grote moestuin is dat je al snel zo’n grote opbrengst hebt dat je genoeg hebt om te eten. Het nadeel van een moestuin is dat alles tegelijkertijd rijp is zodat je omkomt in de courgettes of wortelen. Zelfs een kleine moestuin in de stad kan je al enorme hoeveelheden groenten opleveren, dus je kunt je voorstellen hoeveel oogst je hebt als je een homestead begint. 

Daar hebben onze voorouders iets op bedacht, namelijk het inmaken van groenten en fruit. Het inmaken is het pasteuriseren van de groenten of het fruit in potten waardoor ze luchtdicht geseald worden. Je kun hierdoor je oogst langer bewaren wanneer je er niet aan toe komt om het allemaal op te eten. Om te beginnen met inmaken heb je een inmaakpan of hogedrukpan nodig en herbruikbare inmaakpotten. Zo zorg je ervoor dat al je harde werk niet bederft, en kun je ook in de winter genieten van je eigen verbouwde groenten en fruit.  

Over de auteur